[技術討論] 轉線、攝位打盞燈都唔係好難啫

都唔明D人揸車,明知自己要轉線或者攝位,燈都唔會打盞,好似老馮咁,要人地brake車來讓。有意外時,大家都浪費晒d時間,何苦呢!

via HKEPC Reader for Android

都唔明D人揸車,明知自己要轉線或者攝位,燈都唔會打盞,好似老馮咁,要人地brake車來讓。有意外時,大家都 ...
大喱仔 發表於 2016-10-3 13:25

我會睇車......
搵食車我唔會打, 或者打完即cut, 打咗通常佢就會踩上來封線

點都要打, 可以減小發生意外既機會

我會睇車......
搵食車我唔會打, 或者打完即cut, 打咗通常佢就會踩上來封線 ...
Advanced Ivan 發表於 2016-10-3 13:29

超憎小巴的士佬

的士小巴 我都最憎 !

所以我平時一定唔會俾位 以上 2 種車 !!

唔使驚,唔打燈嗰d , 計過呔 timing
你唔 brake 都唔會撞,放心

的士小巴 我都最憎 !

所以我平時一定唔會俾位 以上 2 種車 !!
大玩偶 發表於 2016-10-3 15:34

人字單排制 我咩車都會『讓』

都唔明D人揸車,明知自己要轉線或者攝位,燈都唔會打盞,好似老馮咁,要人地brake車來讓。有意外時,大家都 ...
大喱仔 發表於 2016-10-3 13:25

佢會話 : 打咗 由老馮果段開始 , 咪又係一樣

唔使驚,唔打燈嗰d , 計過呔 timing
你唔 brake 都唔會撞,放心
vv123 發表於 2016-10-3 16:02

高手就話姐......
路上好鬼多盲毛 ! 假設你車速快過前車 30~40 以上 !
對方點Cut 線都一定有影響 !
經常俾D 極速車手閘定 !

事實上 , 好多 車o既 油門 喺係 人地架車o既 『指揮燈』度