新手揸車好迷茫, 求大家指教...

小弟0岩0岩甩P, 買左架二手車, 買左兩星期, 揸左4次左右, 其中得一次係自己揸, 都係向屋企附近, 今晚就同老豆操車, 我老豆係幾十年既的士司機, 都叫好有經驗, 咁佢就帶左我由屋企荔枝角, 去左黃埔, 愛民村, 旺角, 深水埗再返荔枝角, 行完里轉自己覺得好驚, 好似出到旺角, 又要轉線但車又多, 又唔可以停向道等冇車先轉, 攪到唔知點做好, 如果唔係老豆向身邊, 我自問一定行唔到旺角同深水埗....
但個問題係, 因為老豆向身邊, 沿途我所有路牌都冇睇, 只靠佢講我知, 比如左轉右轉, 行邊條線, 令自己更加覺得自己一個揸唔到, 請問大家我係唔係應該要多D自己揸?? 同我發現有時我望得左右鏡, 又冇留意前面, 請問大家新牌應該點操呢...?? 謝謝大家....

夜晚或者其他冇咩車既時候 喺屋企附近較熟路的地方練下
一兩個星期後就會熟好多
到時自不然就會想試新路
周圍去了

夜晚或者其他冇咩車既時候 喺屋企附近較熟路的地方練下
一兩個星期後就會熟好多
到時自不然就會想試新路
周 ...
乂雲影乂 發表於 2016-10-7 00:02

真係好驚, 好似頭先出旺角咁, 有個位有死車我要右燈出避開佢, 我已經好慢睇定先CUT出去, 右線有架BENZ但佢仲離我一個車位, 點知我一轉出去佢就比油仲長呠我, 攪到我勁驚即扭左比佢過, 頭先有人向身邊先定D, 冇人我可能炒左....BTW, 我雖然甩左P牌, 但我都照掛住P牌等大家可以ALERT到我係新仔...

操車最好搵一段你最熟路段既路,每次連續行三五七次,下次又是咁行三五七次,如是者先建立自信,同時摸熟架車,一段時間後再由呢條熟到爛既街坊路,試下行遠的再折返,之後又遠的又改下第二條路之類又折返,半年到應該好穩陣架啦!

唔好急於每次去不同地方人多車多地方,否則出事多個楂車!

真係好驚, 好似頭先出旺角咁, 有個位有死車我要右燈出避開佢, 我已經好慢睇定先CUT出去, 右線有架BENZ但佢 ...
takuro1103 發表於 2016-10-7 00:05

1車長說5米?
50公里每小時幾乎14米/秒
你變道動作並沒有把速度差考慮在內,實在是太危險

當年我都雪左好多年牌

最近先渣車, 講句我既心得啦。

熟路一定要熟路, 對你好大幫助 小cut 線,係安全情況下cut定

明知右線先可右轉  唔好去到盡先係中線cut過去 ,除非你知中線都可以右轉

安裝導航app 教定你地線左 中 右 唔洗去到燈位先知

1車長說5米?
50公里每小時幾乎14米/秒
你變道動作並沒有把速度差考慮在內,實在是太危險 ...
PPLd 發表於 2016-10-7 08:06

差唔多一架正常私家車距離, 幾多米我就唔太清潔, 個個位冇50嫁, 我唔知個道叫乜街, 但係上斜, 上到盡好似有個油站, 之後左轉就係旺角火車站橋底咁....請問CUT線有冇咩技巧?? 我爸就叫我一有空位就一氣呵成咁CUT出去, 特別係旺角里D人多車多既地方, 好多車都唔會慢慢讓你出, 但我自己又好驚, 因為似乎係未太識睇鏡, 怕一扭出去就比車撞...><

真係好驚, 好似頭先出旺角咁, 有個位有死車我要右燈出避開佢, 我已經好慢睇定先CUT出去, 右線有架BENZ但佢 ...
takuro1103 發表於 2016-10-7 00:05

一個車位都衝出泥就梗呠啦

好慢睇定先CUT=,= 咁死la 阻住人 就算要慢都咪低過條路ge limit !!!!

甩左P牌 照掛P牌 = 等warning ba haha