[技術討論] 車房會否跟足spec去安裝?

白痴一問
小第只識紙上談兵, 唔識落手做
我見車零件好多都有指引有幾多nm torque去安裝
但車款架架唔同, 車房會唔會但求裝好就算
定其實唔太重要?

要睇咩零件,咩PARTS
一般都唔洗點睇SPEC
好多時都係用經驗
http://www.tractorbynet.com/foru ... 24a2f191330b5f177ed

10號仔..(6MM)
一般磅尺都CHECK 唔到.
但係好多時整HI 都係10號仔

要睇咩零件,咩PARTS
一般都唔洗點睇SPEC
好多時都係用經驗

10號仔..(6MM)
一般磅尺都CHECK 唔到.
但係好 ...
mclarenfung 發表於 2016-10-7 19:42

Thanks.
Very useful.

回復 2 #mclarenfung

原來有guideline
咁問多句, 我想換避震
外國有d forum 建議有種螺絲stretch bolt最好換埋, ching點睇?
我知有限錢, 但多唔多人咁做同有無必要

via HKEPC Reader for Android

回復 mclarenfung

咁問多句, 我想換避震
外國有d forum 建議有種螺絲stretch bolt最好換 ...
mistaleung 發表於 2016-10-7 20:27

Drive axle bolt and strut pinch bolt

認真地講其實個正確Torque Value仲要睇粒鏍絲/Bolt既物料,中間物料同埋個NUT既物料同埋設計去決定...

不過香港大部分車房都係唔點會理,淨係睇換完偈油條油尺就已經激死無數次.....十間有九間都係overfill到好似要成條油尺都見油先安樂....

咁問多句, 我想換避震
外國有d forum 建議有種螺絲stretch bolt最好換 ...
mistaleung 發表於 2016-10-7 20:27

粒螺絲出廠係平
但你要車房同你去香港代理拎貨,你真係覺得係有限錢?

回復 6 #siacelestar

上次車房換coolant又係overfill .
始終冷縮熱脹 都係唔過條max line好

咁問多句, 我想換避震

如果係我...我就唔會換
原裝係有倒牙,房你會番鬆..
但係因為係SUSPENSION 用..
所以好多野都會有保險

咁唔放心自己整!