窮人汽車音響改善音質

想用最少改動改善音色,見淘寶有些簡單千元級數Amp 不用改線不用拉電,直插在原車機接線就ok.
有無師兄用過,效果如何?
不懂和不想追求完美音質,只求高中低分明一點和開大聲時唔好拆和唔清晰。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
via HKEPC Reader for Android

4" GTO429:
DIY 加木墊, 改面蓋。日本車仔音質有大改善!

porte small 1.jpg
porte small 2.jpg

Cheap Cheap 6X9" 原廠紙喇叭.
Camry Front.jpg
Camry Front 2.jpg

如果車機本身力水有限,加呢D功放仔,只可以講好過7850功放車機小小
重點:幾舊水,無損對插,可以一搏~音質 高中低分明一點之後嘅事

幾舊水又真是無得輸概,想緊買個四五百定近千的玩下。

車伯樂D1S睇落幾好玩,可分好多段頻率調音。

翻新下啲電線,尤其接地同電池頭
如果係推大先冇力水就落amp, 要低音就落水塘
淘寶既amp平平地都有效果, 再順手淘埋喇叭

翻新下啲電線,尤其接地同電池頭
如果係推大先冇力水就落amp, 要低音就落水塘
淘寶既amp平平地都有效果, 再 ...
用尸名 發表於 2016-10-8 14:11

學到野。

打算cheap cheap 地改善音質次序:
1)先換走所有原廠六隻喇叭,換Harman Kardon , JBL , Helix 或內地Edifier

2) 還不滿意就加座椅底有源10吋低音箱

3) 還不滿意再加無損原車直插Amp.

做晒三樣都應該唔使4k.

原則:不改全車喇叭線路。

想請教吓呢啲會唔會有提升呢?
http://www.audiotec-fischer.de/lng/en/pp-52dsp.html

打算cheap cheap 地改善音質次序:
1)先換走所有原廠六隻喇叭,換Harman Kardon , JBL , Helix 或內地Edifi ...
chanzilla 發表於 2016-10-9 17:03

不如先睇睇車機後面有冇auxline out先
有~可先加座椅底有源10吋低音箱+前1對高音,聽聽o唔ok再決定換唔換全車喇叭
冇~要加無損原車直插Amp+座椅底有源10吋低音箱+1對高音......

回覆 7# poorguy1234

師兄~落得呢舊野對音質應該有D其望

Ching. 實不相暪, 我唔係太識。我出車後覺得音質ㄧ般,車房建議加嗰件dsp. 再唔满意先攪喇叭隔音,所以想借個位問問