讓吸玻璃嘅吸盘唔跌落嚟嘅終極辦法

新買果個行車記錄儀 用咗一排 個吸盤就唔係好得 成日跌落嚟~
有時候開開下車 突然跌落嚟真係嚇鬼死~
唔鐘意夾晌後視鏡上面果種夾具設計(雖然我都有買)~
唸嚟唸去 最後想到個辦法 幾好使~
响吸盘上面涂D白膠漿 就係小朋友上勞作堂用果種~
平靚快正~ 最正嘅係移除嘅時候 果層膠膜可以撕翻落嚟 唔傷玻璃~

又或者其他Ching遇到呢個情況 有無更好嘅辦法~

果時電視教搽D cream上去吸盤度,個吸盤就可以吸返實

相信你個方法係升級版

新買果個行車記錄儀 用咗一排 個吸盤就唔係好得 成日跌落嚟~
有時候開開下車 突然跌落嚟真係嚇鬼死~
唔鐘意 ...
yamasia 發表於 2016-10-17 12:59

http://solutions.3m.com.hk/wps/p ... 5&height=100%25
思高®牌超強力雙面膠貼

落玻璃膠 XD

落玻璃膠 XD
aussie 發表於 2016-10-17 14:43

+1

我後CAM 成日跌.......早之上黎問啦

白膠漿比太陽哂得多會唔會失效?

思高®牌超強力雙面透明膠貼
backspace-hk 發表於 2016-10-17 13:29

其實 未想到用白膠漿嘅時候 我係考慮過用雙面膠~
     但係唸到個吸盤晌前檔玻璃 加上經常放露天~ 我怕3M都未必頂得住~
       唔係怕粘唔緊~ 而係怕一面長期直接受陽光照射~ 移除嘅時候 有膠跡~
    最後至唸到用白膠漿~ 特别乾咗嘅時候 係好鬼透明~ 唔粘手~

果時電視教搽D cream上去吸盤度,個吸盤就可以吸返實

相信你個方法係升級版  ...
C-Leung 發表於 2016-10-17 13:26

E~ 油臨臨~

白膠漿比太陽哂得多會唔會失效?
vv123 發表於 2016-10-17 15:26

So far 已經好幾日~ 未有試過跌落嚟~
         其實個吸盤唔係靠膠漿去粘上去塊玻璃~ 而係靠佢防止leaking~
    只要吸盤裡面能夠保持足夠嘅負壓就唔會跌落嚟~