汽車首數問題

搵度部車..幾吸引...但首數都比較高.....如果計埋我係9首.....

但個價錢大約一萬, 其實咁平...買唔買我過?

因為小弟P牌....想買架車玩下....但入手後....我諗冇咩人要? 因為會係第10首.....

同埋咁高首數....架車可能會有暗病?

一萬? 應該2000年左右?

十幾年車,9字不算高。

我收果一架17字的1999 RS200,,,,

其實買一架四四正正四五萬的車, 玩兩三年賣番出去, 駛費唔會多好多

幾多年車,乜野車都唔講。好難俾意見。
6年內車,2字牌都算多。

過十年車,預兩年轉一手。
未必係車問題,係車主心態問題,玩兩年後預一萬幾千維修,不如放左佢補萬零蚊換過架玩第二款。雖然下一架未必好,但叫做玩多個款無蝕底。

1萬... 你養車每年都幾萬

維修費, 風險成本,油錢,保費...

買呢D車既一定係傻既

買架5~6萬既, 你玩完賣返出去都值錢, 維修保養唔高

買1萬既車, 玩死自己

搵度部車..幾吸引...但首數都比較高.....如果計埋我係9首.....

但個價錢大約一萬, 其實咁平...買唔買我過? ...
hkmix 發表於 2016-10-20 08:25

樓主我陪你.....我都收左架9首車, 計埋我第10手.....不過車副計仲好精神, 上手又換曬CAM帶BRAKE皮新軩
冷氣又夠凍, 無咩整, 上手車主又有誠意比我上架睇避震等肯減多DD......所以都入左部萬5都唔洗既ES8 VTI

不過我都係新牌, 明白到人生買左第1架車既興奮心情, 所以不斷買補品整靚佢...又買零件換洗左5000大元 如果放車又會益左下家車主, 所以而家都15 16唔知仲整唔整好

有時候D人話, 不如買部3,4萬既車唔洗煩, 不過因為仲係新牌, 有HIGH花撞擊平車唔會心痛最多攞去劏車場攞番3,4千

所以如果新牌買車, 求其買部無咁多野整, 正常D既車, 唔理佢花又好咩又好, 橫掂都要換車, 洗咩咁緊張幾多手幾年車幾靚, 渣多1,2年車, 操熟手車熟下D路, 日後先買部靚D既車或者出新車

So, 如果樓主睇中左鐘意, Go ahead!!! 唔洗後悔, 要後悔既係亂咁買之後又死冷氣死車頭死咩果d要整仲貴過架車既傻佬
PS: 睇車叫埋識車既人一齊睇

你要知道架車手數高既原因

有些車款係會比人經常換黎玩,手數高一些不出奇,
不過手數高有另外一種原因就係暗病多。。。

我新手果陣買左一架E320,96年款,6字,
買返黎25k,整左我80k以上,2年後湯埋。。。
基乎所有既電子野都有壞過。。。
最後車房朋友同我講,手數高係因為有人接完貨之後,
見到有問題平D放返出黎害下家,香港人人性。。。

我最後情願選擇湯左架車都唔想害人

不過手數高有另外一種原因就 ...
archy 發表於 2016-10-20 22:28

唔關香港人事, 全世界都係咁

唔關香港人事, 全世界都係咁
ckarea 發表於 2016-10-21 08:08

唔好以為講句全世界都係咁就顯得香港人無咁衰

外國大把新車落地有問題整唔到
同廠家傾唔掂數,新車照劏既影片出黎( 唔係去劏車場, 自我摧毀 )

我都好希望以後中華民族都唔會再有這些劣根性!

不過手數高有另外一種原因就 ...
archy 發表於 2016-10-20 22:28

平野無好