[產品資訊] 現代hybrid 11月中面世

外型好靚, 見佢fb寫賣25個有找, 比同級平, 意料之外

雖然1.6,但hybrid最緊要係慳油,除笨有精ge

hybrid有好多種,真正並只有toyota果套無敵

其如廠見得人的都只有串聯慳油....所以我唔睇好

目前只有toyota嘅混動有料到~
其他嘅 主要作為輔助動力 提高起步同加速效率~
特別起步~ 有電動加入真係猛好多~

雖然1.6,但hybrid最緊要係慳油,除笨有精ge
毒佬 發表於 2016-11-7 00:07

係香港一係1.5,一係就2.0
1.6有點雞助

韓國電池....聽到有d驚囉

目前只有toyota嘅混動有料到~
其他嘅 主要作為輔助動力 提高起步同加速效率~
特別起步~ 有電動加入真係猛 ...
yamasia 發表於 2016-11-7 01:36
Toyota 套hybrid其實都係雞肋...
相同排氣量下嘅馬力表現 真係冇眼睇

Toyota 套hybrid其實都係雞肋...
相同排氣量下嘅馬力表現 真係冇眼睇
yjfoeg 發表於 2016-11-7 10:34

你咁睇就死得人多了

toyota最神係e cvt,用恆星變速無段變化動力電機的運行比

全球得佢兩個馬達同engine就串得埋,而且係並聯,可以共同輸出無變化比例

所以engine low tune跟本無問題,因為佢真正實現左共同配合....

honda果套hybrid電機只屬輔助,engine無得停,除高負載外跟本無用,提升太少

hybrid意義上,toyota暫時完全無對手

你咁睇就死得人多了

toyota最神係e cvt,用恆星變速無段變化動力電機的運行比

全球得佢兩個馬達同 ...
DGCNYO 發表於 2016-11-7 10:43

世界好大,出去睇下啦
講來講去都係Toyota...

世界好大,出去睇下啦
講來講去都係Toyota... ...
yjfoeg 發表於 2016-11-7 11:01

公平啲講,呢架ioniq hybrid 係對住prius 4黎打,一樣係>40% thermal efficiency,combined mpg ioniq 57mpg,prius 4 eco with li-ion 56mpg,一架行6speed dual clutch,一架行e-cvt,價錢,應該比prius 4平