睇中左架 2手 vw, 想驗車

2013年車. 想問有冇車房介紹上架驗車, 想驗埋電腦, 我問過ipmc, 要$1750, 好似有d貴.  thx thx.

2013年車. 想問有冇車房介紹上架驗車, 想驗埋電腦, 我問過ipmc, 要$1750, 好似有d貴.  thx thx. ...
mc51 發表於 2016-11-7 12:04

我都覺幾貴, 不過無計

你搵車房未必幫你驗齊, IPMC有聲譽, 好多野幫你驗哂

2013年車. 想問有冇車房介紹上架驗車, 想驗埋電腦, 我問過ipmc, 要$1750, 好似有d貴.  thx thx. ...
mc51 發表於 2016-11-7 12:04

唔識車房比多小小啦,2013年咁新,搵個1千幾百去駁?再唔係搵原廠問下價

可以再問車主, 肯唔肯比一半驗車費

例如話如果要大修3000以上既野, 就車價減返或唔買

3000以下你比驗車費

唔識車房比多小小啦,2013年咁新,搵個1千幾百去駁?再唔係搵原廠問下價 ...
gary1200 發表於 2016-11-7 13:51

同意,, 3年車咁新, 個千幾蚊真係唔好慳,

3000以下你比驗車費 ...
ckarea 發表於 2016-11-7 14:05

師兄得罪問下, 你真係咁試過未?  如果間車房買家識概, 夾埋來屈個車主咁點算?  有D零件係消耗品, 仲有1成2成先夠期, 車房話要換咁又要賣家比? 吾比就要出驗車費?  2手車係買現況, 無良賣家一定要防, 但濺格收車佬同cheap買家一樣咁多.  你呢D咁天馬行空概想法真係有想像力... 可惜吾實際.

好睇你點同賣家傾驗車費,但肯肯定係買家比左先。。。
你唔比錢約驗車人員出黎,由賣家約驗車你又怕人地夾埋鬼你架姐。。。

其實作為賣家,只能保證架車有無撞過。。。
無鬼既賣家,一般唔介意比你驗,驗到有撞包埋驗車費都有。

一般情況係,如果驗左無大撞過
( 即係無入陣,唔係講緊比人HIT沙板果D小野 ),
就算驗出任何暗病( 包括波箱引擎 ) 驗車費都係買家自己承受返。。。
當然你可以按個驗車報告後決定唔買,
但係如果你想無承擔情況下要賣家包驗仲要你唔包買,
即係包你滿意,我唔覺得有賣家會滿足你要求。

師兄得罪問下, 你真係咁試過未?  如果間車房買家識概, 夾埋來屈個車主咁點算?  有D零件係消耗品, 仲有1成 ...
Golfzilla 發表於 2016-11-7 22:31

我未試過, 都係聽人講

同埋你搵IPMC報個大約價, 或者網上搵價, 或者問幾間車房

大家有共識, 好多野有公價, 唔會差太遠

其實睇大家老唔老實, 公唔公道

如果真係傾唔掂, 最多唔買唔賣, 1千幾百抵比, 買左架垃圾車仲煩

同埋賣家唔肯, 即係佢對架車都無信心, 唔要好過

買之前自己CHECK一CHECK, 睇油漆有無重噴, 螺絲位, 睇車底有無撞

自己做到既做哂先(網上好多教學), 真係睇岩, 又同賣家岩傾既就搵人黎驗

IPMC算幾好, 有任何問題都會同你講, 係抵比

熟既車房唔會同你驗足, 最多同你睇基本野

為左慳少少, 賠幾萬好唔值

其他既樓上C兄講左

你叫得人黎驗, 如果賣家有心呃你, 都會驗得出, 到時你唔買佢都消耗左時間, 好少會咁(雖然會發生)

3000以下你比驗車費 ...
ckarea 發表於 2016-11-7 14:05

呢個糸離哂地既提議, 上架費基本上系買家自費.

呢個糸離哂地既提議, 上架費基本上系買家自費.
raycts 發表於 2016-11-8 09:08

唸落都係, 如果我賣車有人同我咁講我都叫佢死開