[一般問題] 請教續牌同驗車問題

請教續牌同驗車問題?
我架車就係2011年車,18年要驗車,
咁牌費就17年1月到期,
咁我係咪可以咁續牌:
A.17年1月> 續8個月到17年9月> 期間不用驗車,再續1年到18年9月?
Or
B.17年1月> 續8個月到17年9月> 驗左車先可以續牌1年,到18年9月?
Or
C.17年1月> 直接驗車續牌到18年1月?

感謝各位解答,謝謝

除左C  可行      B 好on      A 冇可能

驗車紙一年有效  你續左8個月  8個月到期前  你可續埋後邊4個月,  
遲一日都要再驗車先可以續牌 (即係B)

a 係可以,但全年季費係比年費貴,唔係諗住年尾放車咁計返唔會差好多錢。又要續兩次牌嘅時間(一係郵寄).
點解新車年尾年頭會做特價多就係咁解,車行都知車主會蝕左半年至一年嘅驗車時間。

唔知你真定假,但一般2011車,最快落地都已經係4 5月嘅事,除非中間已經有人續季費,否則唔會一月續牌費。

A.17年1月> 續2次季費到17年9月> 期間不用驗車,再續1年牌費到18年9月,再續先再驗車?
季費 + 季費 + 一年牌費 先再到驗車費 正確嗎

A.17年1月> 續2次季費到17年9月> 期間不用驗車,再續1年牌費到18年9月,再續先再驗車?
季費 + 季費 + 一年 ...
L 發表於 2016-11-8 22:42

係,無錯。
你肯定出廠年份係2011嘅話可以咁做。
如果長揸,a同c個實際成本唔會差好遠。

a 係可以,但全年季費係比年費貴,唔係諗住年尾放車咁計返唔會差好多錢。又要續兩次牌嘅時間(一係郵寄).
點 ...
worldcat 發表於 2016-11-8 22:13

2012年1月出牌咪...

到我既問題情況:
2005年車
今年11月要續牌(10月已驗好車有驗車紙)
而家只續四個月到2017年3月

問題:
如果2017年3月前賣俾下手車主,佢究竟係
A. 2017年3月前要即刻先驗車才可續牌。
B. 2017年3月可續8個月至11月,到期前先驗車。

求試過類似情況師兄作答,thx

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

到我既問題情況:
2005年車

問題:
...
andylo 發表於 12/11/2016 13:34

B. 2017年3月可續8個月至11月,到期前先驗車。
驗車紙日期計一年內有效

我岩岩先驗完車....又使左一筆錢==

到我既問題情況:
2005年車

問題:
...
andylo 發表於 2016-11-12 13:34

如果你續季費,運輸署會俾返張紙你,張紙會寫明俾你續多兩次。
其實張紙唔一定有用,因為td係查到紀錄的,下次續牌唔一定要出示張紙(因為以前試過第三次續牌時唔見左張紙。)。

但你要賣車,買家一般都會要求你show返張紙證明仲可以續牌。