[私家車] 點睇 vw new tiguan?

VW 係唔係好易壞波箱?

幾食油 好似係
聽到有人講1.4車市區行2蚊

VW 係唔係好易壞波箱?
hang219 發表於 2016-11-14 09:17

DSG 波箱好成熟啦,不過記得要經常換波箱油。

一街都係 golf 應該無咁易死。

arrychiu 發表於 2016-11-16 09:12

一街都係 golf 應該無咁易死。
backspace-hk 發表於 2016-11-16 09:19

你地去下vw總修睇下條拖車龍先都係dsg收檔

咁既設計注定唔耐用同易出問題

點成熟都冇用,雙離合根本唔適合香港路面情況...

如果你係80%以上highway,應該不大問題,如果成日塞車就比較麻煩

成日話 vw 波箱易死, 你地揸過未先? 係唔係死過先?

fatfatman 發表於 2016-11-16 14:33

好似 DSG 7 有問題, 直接廠有RECALL 番去改software. 而呢期車, 在香港計, 算係賣得最進取的幾年.

fatfatman 發表於 2016-11-16 14:33

你可以關注下年年早年DSG批車二手價同修理問題,出面好多車房都見過死波箱,整貴過車價果D...

如果你係80%以上highway,應該不大問題,如果成日塞車就比較麻煩
gary1200 發表於 2016-11-16 13:32

黎隻波箱,用黎賽反而無問題,但如果成由起動同慢車就有設計弱點,改用濕式都無可避免感應等出現問題,只係避左成套打柴....