再接之前TOPIC"今日肥佬左 "

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ice&tid=2331561
都聽左唔同師兄建議...
最後小弟我出左去搵FD 果D 師傅學..
今日抽左忠義街..
睇左YOUTUBE D片..好似好易....
預先問定各師兄...
2條路線有D咩位好易中招...
希望操車果時我又注意多d..

PS: 我知道教車師傅都會講埋...
主要想集思廣益...參考參考

睇YOUTUBE D片..通常都好似好易

揸得多就易.

我考過兩次忠義街,兩次都肥。

忠義街真係相對易行,難嘅係路人。我肥得最唔抵嗰次就在忠孝街路口。嗰度有個地盤佬我見佢要過馬路,咁我收停等佢過(嗰時有個修路橙係紅色,所以可以停),但佢又企咗喺度;之後冇耐修路燈轉緑,我見佢又唔郁咪開始加油,呢個時間佢先突然在我車頭標過,咁個官就一腳brake。

我考過兩次忠義街,兩次都肥。

忠義街真係相對易行,難嘅係路人。我肥得最唔抵嗰次就在忠孝街路口。嗰度有 ...
Ezra 發表於 2016-11-19 13:12

咁就....比佢害Q死....
我好奇問一下..如果你當時望盲點抽頭行..唔係都會肥

咁就....比佢害Q死....
我好奇問一下..如果你當時望盲點抽頭行..唔係都會肥 ...
benng1hk 發表於 2016-11-20 21:07

根據經驗同師傅教,視乎個盲點位係咪焗住行入去。如果係,慢慢行出個位(呢個動作一定係抽頭)係唔會肥。

點會有盲點位焗住行入去?有其他司機唔生性喺尐窄路泊車,就可能產生咁嘅位出來。

根據經驗同師傅教,視乎個盲點位係咪焗住行入去。如果係,慢慢行出個位(呢個動作一定係抽頭)係唔會肥。
...
Ezra 發表於 2016-11-20 21:20

再好奇一問..如果去到巴士總站/多人過馬路位前果堆路..大約定速行幾多比較好...
PS 我知道應該按實際路面情況作出唔同對策...(之前果個教車師傅講過)
但我速度+危機感唔係太夠..有時好似成舊雲冇咩概念咁..所以問定做個參考...

回覆 6# benng1hk
當時我行廿零三十。

慢到二十會肥嘅

PS: 當然係指直行冇阻嘅情況

回覆  benng1hk
當時我行廿零三十。

慢到二十會肥嘅
Ezra 發表於 2016-11-20 21:48

好的..謝謝師兄既分享...