新手撞車應該點?

自己澳洲渣左5年都未撞過車...

唔知香港撞車應該點處理?

係唔係死都唔好移開, 等警察黎備案先?

如果只係好輕微花左, 應該點?

覺得香港好多盲毛, 好易撞

如:
1. 有人受傷或聲稱受傷,或
2. 想Claim 保險
就一定要報警。

想claim 保險就儘量唔好傾私了價錢或亂承認責任。

否則如想私了,就傾好價錢後寫張互不追究聲明(網上有大把,印定張放在車方便些), 比錢或收錢走人。記住要寫身份證號碼、簽名。

via HKEPC Reader for Android

如:
1. 有人受傷或聲稱受傷
2. 想Claim 保險
就一定要報警。

想claim 保險就儘量唔好傾私了價錢或亂承認 ...
chanzilla 發表於 2016-11-24 09:59

咁架車撞左唔好移開? 塞住後面都唔好移開?

如果私了, 當係普通5年車(GOLF), 一般花左幾錢? 凹左幾錢左右?

咁架車撞左唔好移開? 塞住後面都唔好移開?

如果私了, 當係普通5年車(GOLF), 一般花左幾錢? 凹左幾錢左右 ...
ckarea 發表於 2016-11-24 10:15
總之唔想私了就乜都唔好郁 報警

總之唔想私了就乜都唔好郁 報警
yjfoeg 發表於 2016-11-24 10:18

唔怪之得成日塞死哂都唔郁

在警察備案後及準許下才好移開。自已更是要影多些相留證據。

via HKEPC Reader for Android

如果花左,凹左私了一般點計?

前排先俾個P牌油門當逼叻撞尾
唔移開架車, 大家落車檢查傷勢, 睇對方認唔認頭, 傾賠償
傾得掂就寫紙仔科水了事, 傾唔掂咪報警囉, 差人黎之前唔好移動架車

咁啱個日借左朋友架舊車黎用, 如果佢撞我架車真係同佢死過

前排先俾個P牌油門當逼叻撞尾
唔移開架車, 大家落車檢查傷勢, 睇對方認唔認頭, 傾賠償
傾得掂就寫紙仔科水 ...
Hidekii 發表於 2016-11-24 11:04

你朋友都好慘

如果花左,凹左私了一般點計?
ckarea 發表於 2016-11-24 10:47

新車又好舊車又好都係咁噴, 除非你要求返廠, 如果唔係出面大概1500-2000/幅
賠償既話我會要求double甚至triple, 時間都係錢, 翻噴後變非原廠油影響二手車價呢d都要計, 唔係實報實銷