[一般問題] 想買架二手車 有意Honda fit 自動波 有冇類似其他介紹?

咁多位 近期心思想買部二手車 要求大致上:
1. 車型細,方便轉彎泊車(因為老母有時都想用,要就返佢,我已經極力強調我車佢啦不如,但佢將可以揸車呢件事上升到係夢想level,我就費事再話佢
2. 比較慳油
3. 個外型可以年輕少少 畢竟我用個陣就應該同班朋友去遊車河
4. 有基本嘅音響設備/其他功能都當係bonus
5. 筆直約三萬

所以我就留意到Honda fit 呢款,睇左一陣資料話07年之後係第二代版本,就想整架來揸返兩三年,之後再換車。
首先呢個筆直會晤會有的揀07-08年份嘅Honda fit呢?
咁除此之外,唔知大家有冇咩建議呢 ?

我已經有正式牌大概一年半,平時去旅遊自駕過日產March/  Toyota Mark X ,上手一兩個鐘都已經適應到睇位/泊車。
多謝咁多位先

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPad

3萬,冇可能買2代。

3萬,冇可能買2代。
ailss_2013 發表於 2016-12-3 07:52

一代尾期07 果啲都唔只三萬....

30k   02-05  最多

30k   02-05  最多
ailss_2013 發表於 2016-12-3 08:34

Honda Fit 真係好保值.. 四年前架04 Fit 都要4-5 萬.... 四年間只係跌一兩萬... 一年都係五千...

3雞咁ge價位 反而買大cc可以執到好野 再唔係買morning

via HKEPC Reader for Android LG V10

回覆 1# viiii

畀多小小Porte亦係一個好選擇

咁多位 近期心思想買部二手車 要求大致上:
1. 車型細,方便轉彎泊車(因為老母有時都想用,要就返佢,我已 ...
viiii 發表於 2016-12-3 05:54

自己上28,set 1500cc以下,5坐,2003年後,再take售價就知3萬有咩車仔買到,07年後,日產note有機會,可能比多幾千,Honda,有你都夠膽買?

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

有寫住VTEC既車唔理乜型號二手車唔熟既話盡量唔好掂啦 除非你買新