鍍左膜 洗車一問

鍍左膜 基本上係咪林水都可以OK 加塊抹車布 抹下
需5需要加洗車水?  有冇抹車布 吸水布 介紹下
新手上路 @@  
上網睇過有人教最好打左層蠟上去 保護返個膜 <---正確???

回覆 1# lucas0306

5需要加洗車水

上網睇過有人教最好打左層蠟上去 保護返個膜 <-- 呢D叫法國大餐

回覆 2# yiu1

法國大餐=冇用?
3m抹車布 同吸水布 有冇師兄用過 好唔好用?
上網睇評價都唔太好咁

-> wrong
-> Made in Korea or Made in Germany or Taobao
新手上路 @@  
上網睇過有人教最好打左層蠟上去 保護返個膜 <---正確???
-> wrong
lucas0306 發表於 2016-12-5 17:42

See see if my opinion is helpful.

新手上路 @ ...
lucas0306 發表於 2016-12-5 17:42

最好用洗車水洗車。
我係屋企附近的貨店買microfiber ,吸水力強。

唔需要用洗車水, 平時用清水就已經夠 (對我黎講)

唔使再打蠟

我都係去MK買條吸水布

沖完水, 吸水布索返水已經令哂

我自己基本每星期都搵水沖車, 覺得keep得幾唔錯, 我仲係之前做過glare而已

(索水布會吾會吸埋d車上的沙石,順手做埋摩沙?)

唔需要用洗車水, 平時用清水就已經夠 (對我黎講)

唔使再打蠟

我都係去MK買條吸水布

沖完水, 吸水布索返 ...
ckarea 發表於 2016-12-6 10:36

(索水布會吾會吸埋d車上的沙石,順手做埋摩沙?)
wueddie 發表於 2016-12-6 15:32

我會沖完水沖走哂先吸水

想問下鍍完膜架車時間耐咗有冇後遺症(有的人話會有裂紋,有的人話一笪笪啞色,人話會變黃⋯)
想做日本Gzox, 我衣家仲唔知做唔做好!

想問下鍍完膜架車時間耐咗有冇後遺症(有的人話會有裂紋,有的人話一笪笪啞色,人話會變黃⋯)
想做日本Gzox ...
joe3288 發表於 2016-12-6 22:00

做左,用左按近2年都無咩問題,平時沖水跟住hw行1轉100,再用布整乾佢,2至3個月先用一次洗車水

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android