大家會唔會讓搵食車?

搵食車, 成日唔打燈突入

打尖, 唔理人停車

你打燈佢即踩油, 太多不快經歷

宜家見到搵食車, 一定唔會讓 (除非大車)

巴士就好好人, 成日讓

中港牌成日亂黎, 返左大陸咁

大家既駕駛心態係點?

我就不理私家車或商用車, 打燈就讓, 唔打燈想過線佢夠位入咪由佢, 唔使燥

你打燈佢即踩油, 太多不快經歷 <-呢點冇問題, 咪等下架車讓你, 最緊要你打哂燈, 一定有車讓你, 唔使急.

巴士多數讓,因為以前都遇過好多好好人的巴士司機
小巴 / 的士 / 貨van 睇佢有冇打燈,有禮貌一定讓,但好多的士佬車頭攝你小小位老奉入你線個 d ,我夾硬抽頭過佢都唔會比佢入線

至於泥鬼等大型車… 無謂囉自己條命鬥氣

巴士多數讓,因為以前都遇過好多好好人的巴士司機
小巴 / 的士 / 貨van 睇佢有冇打燈,有禮貌一定讓,但 ...
killercheung 發表於 14/12/2016 10:34

的士佬車頭攝你小小位老奉入你線個 d ,我夾硬抽頭過佢都唔會比佢入線 <-- 我反而直行當睇佢唔到, 咁樣佢仲驚過你.

打尖大家會唔會讓?

我見到打尖, 私家車都唔會讓

即係行外線唔排隊最尾先CUT返入黎果D

我就不理私家車或商用車, 打燈就讓, 唔打燈想過線佢夠位入咪由佢, 唔使燥

你打燈佢即踩油, 太多不快經歷  ...
kckong99 發表於 2016-12-14 10:27

我係外國渣, 就算香港私家車

不明文規定都係行一架讓一架 (塞車或慢車出路口/CUT線既時候)

但係D死人搵食車, 連續幾架踩油, 行埋旁邊半條線死都唔讓

都唔明佢地唸咩, 做到成行咁差, 自己攞黎賤

計埋未一條數, 你唔讓人, 人地唔讓你, 仲要睇唔起你

發生意外都無人可憐, 仲踩多兩腳, 為乜

上次深夜見到前面兩架的士係路中心打架

我係度唸... 自己友都唔團結, 咩動物黎

其實巴士都好衰, 似住自己架車下下係站到抽出來,

中港牌D車通常開得快, 趕住接多幾個客, 依D通常唔使你讓,佢地會左CUT右CUT過你

其實巴士都好衰, 似住自己架車下下係站到抽出來,

中港牌D車通常開得快, 趕住接多幾個客, 依D通常唔使你讓 ...
carl.20150508 發表於 2016-12-14 11:13

巴士大部份都好, 起碼會讓你cut, 我覺得係因為公司policy, 行快左人工又唔會多左

同埋佢地起動好慢, 所以抽出黎唔容易, 有時要硬出, 如果唔係出唔到

我見佢地出左個頭都會讓, 好黎好去

中港幛亂咁渣, 唔睇車, 唔打燈, 行兩條線中間, 雙白照cut, 當左係大陸咁

打尖大家會唔會讓?

我見到打尖, 私家車都唔會讓

即係行外線唔排隊最尾先CUT返入黎果D ...
ckarea 發表於 14/12/2016 11:00

打尖大家會唔會讓? <-- 唔打燈一定唔讓.   如出海底隧道轉入佐敦上橋去油麻地, 要連右 CUT 3 條線.  架架車都是慢慢打燈右CUT, 唔打燈我當睇唔到, 一定貼住前車行, 唔讓.

早前星期日晚至見到兩架車喺去油麻地上橋位大家都唔讓結果平排撞了, 警車處理中, 條線即刻順哂

巴士大部份都好, 起碼會讓你cut, 我覺得係因為公司policy, 行快左人工又唔會多左

同埋佢地起動好慢, 所 ...
ckarea 發表於 2016-12-14 11:26

巴士係要跑數的! lee程塞左, 下程要追返d時間架