想問下河口湖自駕遊

如果打算河口湖住兩日
一日去滑雪 一日自駕五湖睇山景
從新宿過去應該新宿租車揸入去定去到河口湖先租
我一行4人 睇埋巴士/鐵路來回新宿個價錢同租埋車揸入去差唔遠
師兄們會prefer邊樣
因我見網上好多post都係入到去先租
可否俾少少意見

via HKEPC Reader for Android

個人意見:視乎行李放唔放到在新宿間酒店兩日

個人意見:視乎行李放唔放到在新宿間酒店兩日
poontat2000 發表於 2016-12-16 23:37

行李會跟埋入河口湖
之後尾二嗰日晏晝出市區買下手信咁
之後last day3點機走

以下哪個較適合?
1.只在河口湖租一日
2.租3日新宿來回河口湖
3.租夠4日渣埋返機場

via HKEPC Reader for Android

其實新宿距離機場都唔算近
渣埋去啦

一定係租車,我試過搭巴士要就時間好煩,因為巴士只會去過河口湖火車站,去溫泉酒店要再搭巴士入

新宿為一吾好處係塞車,我上次塞左一個鐘都未上到freeway
如果我係你就一落機即日去係機場租,可以吾使入city, 再返新宿還車, 入city 沒咁塞,特別下午三時前

行李會跟埋入河口湖
之後尾二嗰日晏晝出市區買下手信咁
之後last day3點機走

以下哪個較適合?
1.只在河 ...
enviro50042c 發表於 2016-12-17 00:20

首選係租車
1.我估你去得日本,個喼都唔會太細,搭旅遊巴都還好,搭JR去的話架火車未必似機場鐵路有位放行李
2.時間自己預都方便D

一定係租車,我試過搭巴士要就時間好煩,因為巴士只會去過河口湖火車站,去溫泉酒店要再搭巴士入

新宿為一 ...
PSG7008 發表於 2016-12-17 14:40

因為酒店頭幾日BOOK唔到 變左係尾幾日

吾緊要,如果吾係weekend, 平日早少少7am 開車就會避左rush hour,上次我遲左起身8:30 出發塞到9:30 到重係市區 sigh.....

玩完真接去機場,如果成田機場走可以去成田巿中心個Aeon centre 再買多 round, Aeon center 䣓離有激安之殿堂

我係上野租車入富士五湖,返成田還車,好方便。

我上次都係河口湖,租車,條路好好渣,好簡單,但留意返東京好可能會塞車