隧道塞車討論

之前曾經係到見過有師兄係到話入隧道時會故人意同前車拉開好遠距離, 咁就可以到最後就一直比油出隧道唔洗再brake.  當時大家都係到爭論咁做會唔會影響塞車。

我自己係覺得會,但當時又唔識用詞語去表達。直到今日係facebook睇到一條片,正正可以解釋突然brake去制造與前車既長距離係會點影響他人

http://forgetfulbc.blogspot.hk/2016/09/traffic.html?m=1

via HKEPC Reader for Android

呢招唔係以前巴士唔夠力上斜先用咩?

via HKEPC Reader for Android

之前曾經係到見過有師兄係到話入隧道時會故人意同前車拉開好遠距離, 咁就可以到最後就一直比油出隧道唔洗 ...
阿華田 發表於 2016-12-18 04:22

好明顯香港啲高官不明白呢過道理,如果唔是高鐵站附近的道路流向就唔需要咁多縱橫交錯,每日都在塞車,我每日行過都諗唔明點解要咁設計

現在我對政府冇希望架啦,只是希望無人駕駛盡快普及,那就可以解決塞車和冇位泊車的問題

港府根本唔鼓勵港人自己揸車 又點會同你認真解決問題

之前曾經係到 Prime見過有師兄係到話入隧道時會故人意同前車拉開好遠距離, 咁就可以到最後就一直比油出隧道唔洗 ...

感謝分享

之前曾經係到見過有師兄係到話入隧道時會故人意同前車拉開好遠距離, 咁就可以到最後就一直比油出隧道唔洗 ...

點解一定係隧道?因為唔比cut 線?

咪傻啦 如果後面黎架泥鬼 或者工程車
見你前面冇車 一定推爆你

hi到你咪要以為有錢袋 玩你一年半載呀
再 ...
jazz2014 發表於 2016-12-18 07:28

CHING有冇睇清楚我係講緊我唔贊成拉長距離?

另外CLAIM保險又唔係第一日, CLAIM佢幾年又如何?

點解一定係隧道?因為唔比cut 線?
$foo 發表於 2016-12-18 17:27

因為之前係呢到有CHING講係隧道拉長距離冇問題, 依家只係拎返出黎講