迫力碟與避震問題

小弟新手一名, 衷心求指教各師兄姐比意見, 碰巧朋友的朋友有玩車, 搭單叫佢幫我望望架車几分鍾, 說架車(日本水貨車)有機會是水浸過車胎的高度,

1.        有關迫力碟, 圖片如下, 是否已嚴重生鏽? 有需要迫切的更換性/影響駕車的安全性嗎? 還是可待有問題出來才換? 因目前殺車控制正常, 偶而斜路開車有一點溜後.
如有需要更換要跟迫力皮或鮑魚一起換嗎?

2.        避震說有點打柴可換可不換, 轉急灣會有少少正常傾斜, 但本人開正常車速, 有需要迫切的更換性嗎? 只怕水浸生鏽問題會影響駕車的安全性嗎?

小弟新手一名, 唔係好識車既構造在學習中, 由於沒有相熟車房所以先詢各位有關它的急切性才決定. 謝謝

如果車馬上要轉手 乜都唔換~
唔喺嘅話 避震就快D換~ 坐車唔舒服之余 好容易震散部車~
至於剎車碟 有D生鏽無乜影響~ 平常架車停得耐無開都會生鏽~

如果車馬上要轉手 乜都唔換~
唔喺嘅話 避震就快D換~ 坐車唔舒服之余 好容易震散部車~
至於剎車碟 有D生鏽 ...
yamasia 發表於 2017-1-4 12:34

謝謝回覆, 請問震散部車係咩意思?

除非基身硬避震,唔係的話識側即係無壞。
避震壞時,比較明顯係一般平直路都好蹬,過路駁落個下收到好慢都好,都係蹬一下(避震回唔到,條軚硬著陸,就好似用快啲速度過駁咁。)。

0首水貨車? 隻碟真係醜樣左少少,正常0首唔會咁,除非香港水貨佬驗車後換左舊野俾你。
自己注意Check密啲,最緊要無裂痕。

避震死左未. 初步可以用眼睇.
睇下車身會唔會有種LOW低左少少. 空車個陣 車太同車身好接近
原因係吸震筒死左冇力既話就得返彈簧頂住車身. 成拓力唔夠自然會沉低左. 或者係屋企人朋友上車後你睇下車身係咪沉得特別勁.
上車後自己一個人開試下過灣 如果有嚴重則埋一邊 咁打柴既機會都幾大

如果唔係太明白既話可以望一望街邊既的士. 多數避震都係打柴

未問師兄個部係乜車.
唔同車傾則既程度唔同

補充
逼力碟只要有足夠厚度. 冇裂冇變型 就冇問題
裂用眼睇. 如果踩逼部車會震就有機會隻碟變左型

避震如果你空車自己渣唔亂黎既話唔換其實唔會有大問題.  只係舒適度差. 同埋車架老化快"少少". 始終震勁左

未問師兄個部係乜車.
唔同車傾則既程度唔同

補充
逼力碟只要有足夠厚度. 冇裂冇變型 就冇問題
裂用 ...
EllisHui 發表於 2017-1-4 21:18

Toyota bbzq
即是隻碟鏽到咁唔裂唔變型都冇問題? 沒有安全問題產生?
避震打柴(其實仲未好明打柴既定義)都可以唔使換?只係舒適度問題, 沒有安全問題產生?

呢D 唔算生锈
行幾米 踩下brake 就無左
隻碟外面個少少 锈不會構成問題

就算全新車泊係露天
落完大雨 一/兩個星期都會生锈

只要唔係薄就無問題

謝謝回覆, 請問震散部車係咩意思?
sugna 發表於 2017-1-4 12:49

done得多 螺丝會鬆~  壞避震果種done喺好鬼應~

Toyota bbzq
即是隻碟鏽到咁唔裂唔變型都冇問題? 沒有安全問題產生?
避震打柴(其實仲未好明打柴既定義)都 ...
sugna 發表於 2017-1-5 12:10 PM

碟就唔會話生鏽生到唔用得既
生鏽生到一舊舊,你去光光碟又係一條好漢

照圖睇隻碟就薄左少少,要換就同皮一齊換
唔飛車原裝鮑魚相信夠你玩

你可以望下香港其他行貨車,有返一兩年車齡冇一隻碟唔生鏽
你洗完車,同煞車皮接觸果PART都會生鏽TIM......唔通又叫水浸車