呢個星期開工 自己鍍膜 想問下個程序

係網上google咗好多
1 洗車
2 推泥
3 打蠟去積
4 洗車
5 脫脂
6 上膜
7 收工

問題嚟: 打蠟 用邊隻好? 我架車就冇咩花 用3m去積點睇

有錯請高人指教

1 洗車
2 推泥
3 打蠟去積
4 洗車
5 脫脂
6 上膜
7 收工

問題嚟: 打蠟 用邊隻好? 我 ...
hkyung 發表於 2017-1-9 10:11

3M One Step Cleaner Wax

搭單問埋自己係停車場搞黏唔黏塵?

3M One Step Cleaner Wax
NewDriver2000 發表於 2017-1-9 10:22

This is not suitable for most coatings.

回覆 3# joe3288

唉 室外 都冇辦法

回覆 4# PPLd

ching 有冇邊隻推薦   
我見又研磨又呢樣那樣 其實簡單d係呢拎d 野上去卒下佢
我架車唔花,但想搵d野整令佢先, 但一諗起脫脂,即係又起番層光面出嚟, 咁打立咪白做?

回覆  PPLd

ching 有冇邊隻推薦   
我架車唔花,但 ...
hkyung 發表於 2017-1-9 11:08

所謂打蠟去積係指compound / polish, 即所講既粗蠟/幼蠟
脫脂係指將compound/polish留低既油份去除

回覆  PPLd

有冇邊隻推薦   
我架車唔花,但 ...
hkyung 發表於 2017-1-9 11:08

Details?
I mean yours.

1 洗車
2 推泥
3 打蠟去積
4 洗車
5 脫脂
6 上膜
7 收工

問題嚟: 打蠟 用邊隻好? 我 ...
hkyung 發表於 2017-1-9 10:11

強烈你先將2 同 3 玩熟先,未學行先學跑唔係咁容易

過來人經驗...
推泥....一定要夠濕滑,唔使用力推
打蠟....一般有牌子去污蠟就夠,甩蠟/拔光布一定要乾淨,準備多幾塊
鍍膜....慢慢黎分區做、計好時間,唔好貪快,甩唔切好大鑊的
最好搵個室內停車場,一定室外就注意沙塵

注意,部份鍍膜係唔能夠用於膠件