[技術討論] 防盜搖控不能開鎖上鎖 (已解決)

問問大家經驗, 通常個防盜,  冇裝野改野突然有日按搖控有聲, 不能開鎖上鎖, 車匙就可以開車門, 但防盜就會之後瓜瓜叫, 搖控按幾次有次中就解到, 另一搖控都係一樣無效, 搖控換過新電一樣, 搖控LED一路按上係有著有反應

通常...係瓜左咩野呢?

UPDATE: (已解決)
================================
結果十年的鐵將軍跟本冇壞到, 係司機"中控電門鎖器"壞了, tb 全新$40蚊人仔, 香港執唔知幾手湯車的都話要$300
拆門內換, 換左插上立即正常...........唔覺意換左新防盜+內置搖控

呢個情況最常兩個可能, 一係遙控唔夠電, 一係架車電池唔夠電.
有一個特殊情況就係當時附近有強磁瑒或電波干擾,  如太近電塔或發射站, 或加裝既電子設備干擾.
除非咁唔好彩, 最後一個係車內個感應器壞左, 不過個感應器通常車打柴佢都未壞.

原裝定後加?
後加果種好易壞電腦,主要係濕氣問題,如果泊街多真係用兩三年就死。

呢個情況最常兩個可能, 一係遙控唔夠電, 一係架車電池唔夠電.
有一個特殊情況就係當時附近有強磁瑒或電波干 ...
HKLeo 發表於 13-1-2017 01:13

一係遙控唔夠電, (已換過新電) 一係架車電池唔夠電. (電池仲係巴巴聲有5粒燈)
防防盜中間有線鬆左或有負責粒保險絲仔瓜左會嗎?

有一個特殊情況就係當時附近有強磁瑒或電波干 ...一向泊係度咁耐又冇試過咁, 仲係村tim

原裝定後加?
後加果種好易壞電腦,主要係濕氣問題,如果泊街多真係用兩三年就死。 ...
worldcat 發表於 13-1-2017 08:02

原裝定後加?
我相信一定唔係原裝跟車, 係普通鐵將軍

後加果種好易壞電腦,主要係濕氣問題,如果泊街多真係用兩三年就死。
有咁易嗎? 不過你講濕氣重兩三年就死就一d都唔出奇, 我估應該有用左唔夠10年, 但問題佢又識叫又唔係完全冇反應, 所以唔確定佢係咪真係壞

原裝定後加?
我相信一定唔係原裝跟車, 係普通鐵將軍

後加果種好易壞電腦,主要係濕氣問題,如果泊街多 ...
惡魔城城主 發表於 2017-1-13 10:52

鐵將軍以前係香港普及但唔係特別好,除咗壞電腦,可能係啲駁線bad contact。
但除非自己識搞或有相熟車房,否則出面啲店基本唔會幫你跟舊線,佢哋只會叫你換新。因為換新都係搞一個鐘內收你二三百裝工,但跟舊線玩一兩個鐘都唔知收你幾錢好。

鐵將軍以前係香港普及但唔係特別好,除咗壞電腦,可能係啲駁線bad contact。
但除非自己識搞或有相熟車 ...
worldcat 發表於 13-1-2017 11:17

如果換新, 除左跟線問題外, 匙要拎去配過, 同兌番匙code定晶片 (換過套都換個匙連搖控一體的), 依d係匙舖做定係零件舖做?

如果換新, 除左跟線問題外, 匙要拎去配過, 同兌番匙code定晶片 (換過套都換個匙連搖控一體的), 依d係匙舖 ...
惡魔城城主 發表於 2017-1-13 11:50

對匙我知粉嶺 旺角 深水埗 部分汽車精品舖有做。呢樣真係要問清楚, 因為唔同牌子唔同code用唔同匙。宜家越黎越少人用,所以唔知你果款有無貨。

對匙我知粉嶺 旺角 深水埗 部分汽車精品舖有做。呢樣真係要問清楚, 因為唔同牌子唔同code用唔同匙。宜 ...
worldcat 發表於 13-1-2017 12:45

我果款係匙同搖控分開果d年代, 依家一換就想換番一體式匙, 我都搵到聯和墟有間做依D, 我打去問下先

回覆 6# worldcat
鐵將軍真係唔得 用過兩部都一年半載壞