高速時水滾

上年年中因為水滾換過一次水膽 (水溫上到3/4)
整完之後長期都係1/3溫度左右相安無事
到前兩日開始用車,行屯公到大半水溫上到2/3,我見佢無再想未有理佢渣番屋企
尋日渣出去過海,林番屋企時去入油,入完油一達車溫度去到一半,過多兩個街口上到2/3
都照番去屋企先
試過凍車時開水箱蓋睇,滿水
達車就一貫無問題一達即著
一路warm住車睇有冇氣泡出,又無wor
唯獨係凍車第一下開水箱睇,就有少少油係上面
少少驚係燒爭口,諗住過埋年先去check車
大家經驗似係水箱問題定係engine有事? engine踩落去肯去精神

本田Accord

水滾先檢查散熱,冬天都滾可能係散熱出問題。

水滾先檢查散熱,冬天都滾可能係散熱出問題。
archy 發表於 2017-1-24 00:52

可以點check,無咩工具

可以點check,無咩工具
實頭 發表於 2017-1-24 00:54

我唔係專業人士,你等有無師兄有其他意見~
有少少事我都搵車房攪,因為自己唔係叻唔敢亂整

留意下車頭風扇轉速有沒有異常

首先,我唔係專家...

整完之後長期都係1/3溫度左右相安無事
實頭 發表於 2017-1-24 00:50

如果你停留在停車位一路行引擎,溫度會否高過一半呢?
如果我自己檢查,會先睇睇個散熱器的情況,有沒有東西阻。
水箱散熱風扇有否正常運作係另一重點。

上年年中因為水滾換過一次水膽 (水溫上到3/4)
實頭 發表於 2017-1-24 00:50

水箱壓力蓋有換過嗎?

回覆 1# 實頭
行車好小會水滾  水膽可能有問題或者窒左 原地熱車有冇著風扇?  呢D錢都係要俾車房架喇,  
副水箱有冇水?

咩車..?model
你唔係行HIGHWAY RIGHT?

如果唔係ek eg
凍車著左佢...開到最大冷氣
睇睇風扇著唔著先la
因為ek eg 係冷氣同engine 風扇係分開的
另外你呢個情況 ,0係仲有水嘅情況下(個loop 無問題)
可以開暖氣去行住車去整

個水箱蓋粒的有無事?

另外開一開個機油蓋睇睇有無奶茶
記住.任何車嘅engine大水滾完(爆水箱,水喉)千萬唔好入水住
起碼一日之后先好入水,
輕守嘅就燒爭口,大事就裂盤頭

你ACCORD 係咪F23A?

首先,我唔係專家...

如果你停留在停車位一路行引擎,溫度會否高過一半呢?
如果我自己檢查,會先睇睇 ...
BEpsilon 發表於 2017-1-24 04:00

停留係一個位好似果日我都有塞紅隧, 來回都無事
佢係好Random 咁無啦啦高左, 同埋唔會降番落去

水箱蓋未換過啊

回覆  實頭
行車好小會水滾  水膽可能有問題或者窒左 原地熱車有冇著風扇?  呢D錢都係要俾車房架喇,  
副 ...
love19901109 發表於 2017-1-24 04:01

副水箱未睇, 睇下先