六代GOLF 1.4 TSI水箱入水問題

最近比人問起,問我識唔識入水,我話完全唔識,又唔知咩位置。
所以有日我去開車頭看下,一看就更加唔明,到底水箱,唔講無水箱,無水箱點散熱??
想請問各位知不知道散熱水箱在那裡??

白色裝住紫紅色液體果個波波壺咪系水箱... 前面長頸嘅系玻璃水

最近比人問起,問我識唔識入水,我話完全唔識,又唔知咩位置。
所以有日我去開車頭看下,一看就更加唔明, ...
btgirl1231 發表於 2017-1-25 10:28

If you dont know, just leave it to the pro.

白色裝住紫紅色液體果個波波壺咪系水箱... 前面長頸嘅系玻璃水
cacacaca 發表於 2017-1-25 10:42

下...左上方紫色就是散熱水箱??
點解我朋友D車水箱入水位置近車頭邊位入??

下...左上方紫色就是散熱水箱??
點解我朋友D車水箱入水位置近車頭邊位入?? ...
btgirl1231 發表於 2017-1-25 10:49

啱啱上過堂,可以答到你

首先,“水箱”的確係喺近車頭嗰個,後面嗰個叫“輔助水箱”。但係,入水要入喺輔助水箱度,就咁入水落水箱可能有危險,當個車頭仍然係熱時。

啱啱上過堂,可以答到你

首先,“水箱”的確係喺近車頭嗰個,後面嗰個叫“輔助水箱”。但係,入水要入喺 ...
Ezra 發表於 2017-1-25 11:38

甘樣講,以後要換新水,就要在左上角水箱入水??
甘我想請教下,如果要換新水,是不是需要把舊水全部倒出來,但是怎樣放水出來?

睇你張相應該唔駛入水住,想知水箱夠唔夠水你睇副水箱水唔底過低水個條線就得啦,一般都唔會唔夠水,我都係成4年先加一次,仲有水箱水係咩色你就用返個隻

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - Android

睇你張相應該唔駛入水住,想知水箱夠唔夠水你睇副水箱水唔底過低水個條線就得啦,一般都唔會唔夠水,我都係 ...
gary1200 發表於 2017-1-25 13:44

我是假日車。一星期開一次,平均行10公里,聽你甘講我未來十年都不用換...哈

我是假日車。一星期開一次,平均行10公里,聽你甘講我未來十年都不用換...哈 ...
btgirl1231 發表於 2017-1-25 14:10

我一般都係要驗車/入水撥先順便睇

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - Android

甘樣講,以後要換新水,就要在左上角水箱入水??
甘我想請教下,如果要換新水,是不是需要把舊水全部 ...
btgirl1231 發表於 2017-1-25 13:44

唔識就交比師父去搞..假日車又唔熟亂黎害左自己就無謂啦