地下咁大個左轉箭咀,都話可以轉右?

唔知講得啱唔啱,有錯請指正
我一般會先睇屋村/苑出入口位置,再睇有無箭咀方向指示,
片出口位置靠左斜出,加上要停定睇清楚先可駛出,條路咁
設計應該比較繁忙,再加上地上已有箭咀方向指示,應該要
左出,又唔係急糞,行必呢.
呢度出入口位平整而視野清楚,加上出口無箭咀方向指示,
車停定後睇清楚可左可右出.

如果無話唔俾右轉 (或者寫只准左轉), 小路出大路, 一般理解好似係可以, 白線不作用於 90 度駛出駛入大廈/小路, 白線只用作分隔平行的行車線.

而地下的左轉點理解, 我諗要加埋有無其他路牌指示, 地下的野其實可以話前車頂住睇唔清. 後CAM 影得唔太清路牌, 唔敢講.
如果指示唔清晰, 可以向相關部門建議/投訴, 而指示唔清晰, 部份CASE 司機有試過可以打甩唔罰.

唔知講得啱唔啱,有錯請指正
我一般會先睇屋村/苑出入口位置,再睇有無箭咀方向指示,
片出口位置靠左斜出,加 ...
kf 發表於 2017-2-16 12:38

雙白實線, 你話呢.

雙白實線, 你話呢.
LEOWAI 發表於 2017-2-16 13:03

http://www.td.gov.hk/tc/road_saf ... e_lines_/index.html

除了用來分隔同一方向車輛的雙白綫外,駕駛人士可越過雙白綫向右轉入/轉出道路或樓宇。

雙白實線, 你話呢.
LEOWAI 發表於 2017-2-16 13:03

雙白實線係可以右轉過對面線的
如果唔係,成個西貢村屋既人真係唔洗返屋企都似。。。

小路出大路如果雙白不能轉右,永遠只能轉左

雙線雙程雙白線只係唔比人掉頭同反方向爬頭

小路出大路如果雙 ...
archy 發表於 2017-2-16 14:20

多謝指教...

如果虛線, 可唔可以u turn?

小路出大路如果雙 ...
archy 發表於 2017-2-16 14:20

可以轉右
我考車條路線正正係咁
入細路三手太調完頭,出返大路繼續
中間係雙白線分隔

如果地面/出口有特別劃左/右另計

如果虛線, 可唔可以u turn?
LEOWAI 發表於 2017-2-16 16:07

無話唔俾調頭/唔俾右轉就應該可以, 但一般搵路口/停車場出入口例少少位好過