買2手車問題, 請指教

小弟想買部2手2006-2008年車, 睇中左SIENTA, PORTE, CUBE, BB, 由於4部我都未試過坐入個內籠, 請問大家邊道有2手車場可以比我試到坐以上里幾部車呢? 九龍同新界都OK(但最好唔好去到上水個頭, 因為好遠自己又怕唔識路) 唔使渣出街, 只係試下內籠好唔好座等等, 試0岩先試渣....因為唔想未知內籠就約人試車, 好浪費大家時間....

小弟想買部2手2006-2008年車, 睇中左SIENTA, PORTE, CUBE, BB, 由於4部我都未試過坐入個內籠, 請問大家邊道 ...
takuro1103 發表於 2017-2-20 17:50

九龍灣好似有比較多2手車場

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - Android

紅磡好似仲有個2手車場 ?

小弟想買部2手2006-2008年車, 睇中左SIENTA, PORTE, CUBE, BB, 由於4部我都未試過坐入個內籠, 請問大家邊道 ...
takuro1103 發表於 2017-2-20 17:50

題外話Mazda 5都幾好c p高

呢幾部車我當年都有考慮過,以下意見給你參考參考:

2006-2008 會有機會去到整車,新手只能選toyota,可以零件多和平。

1. 如多機會多個兩個人坐,PORTE不建議。(三門上落不方便)
2. 得返SIENTA 和BB  ,但一個七座和五座的分別。如坐四個人(除了司機) ,其實分別不大。
3. 外型 SIENTA明顯似家庭車,bb就年輕些

最後我自己就選了BB(不過BB有通病,軚尺好易會響)
其他都ok,已經行了14萬公里

ps:買了新車,最近只是當 bb是貨車咁用。

題外話Mazda 5都幾好c p高
LEOWAI 發表於 2017-2-20 19:43

Mazda 5好似好大部。。。

呢幾部車我當年都有考慮過,以下意見給你參考參考:

2006-2008 會有機會去到整車,新手只能選toyota,可以 ...
pure_water 發表於 2017-2-20 20:27

THANKS! 我係想買部小型家庭車,首選應該係SIENTA因為有趙門,但心大心細想試清楚先因為諗住一渣就渣起碼5年。。。

九龍灣好似有比較多2手車場

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - Android
gary1200 發表於 2017-2-20 18:28

好似無咩呢d 咁舊年份車?

講實用就一定係sienta,前排就一般家庭車前坐,中排三個大人一齊都唔迫,但如果個人唔係超高大,否則滿座坐後面會冇咁辛苦。

Mazda 5好似好大部。。。
takuro1103 發表於 2017-2-20 20:41

有揸過AV,mazda 5,lafesta,ractis泊位都差不多,係AV S位比較難,其他中7同d5座泊車分別不大
注:都有後波鏡