請教下雨撥

我係TB 見到, 無骨水撥, 想問下有無分左右軚? 定係都岩用?

https://detail.tmall.com/item.ht ... p;scene=taobao_shop

無問題,好多人都在淘,我都是其中一個

我係TB 見到, 無骨水撥, 想問下有無分左右軚? 定係都岩用?
LEOWAI 發表於 2017-2-23 19:40

左右都用得,只係無咁好睇

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - Android

左右都用得,只係無咁好睇

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - Android
gary1200 發表於 2017-2-23 20:55

外觀有乜唔同?

用是用到,但設計上導風設計是調轉了方向的。

via HKEPC Reader for Android

其實水撥膠條有冇分方向,左軚既有冇需要將膠條倒轉裝過?

其實水撥膠條有冇分方向,左軚既有冇需要將膠條倒轉裝過?
tere5 發表於 2017-2-24 10:18

應該無,對秤的

用是用到,但設計上導風設計是調轉了方向的。

chanzilla 發表於 2017-2-23 21:57

導風設計 咩回事, 唔係好明白.

導風設計 咩回事, 唔係好明白.
LEOWAI 發表於 2017-2-24 11:28

以我玩過及換過的理解,膠條通常是對秤,但hold 實膠條的無骨雨撥組件設計好多時不是對秤。左呔雨撥整件裝落右呔車會令到佢倒轉了。

撥上和撥落其實是撥緊唔到野。撥上是撥走D 水。倒轉了其實應該會影響D 水怎撥走。

我裝過幾十蚊淘仔無骨,硬是覺得佢撥水怪怪地。用了一排就換了soft99 日本仔右呔雨撥。

建議樓主睇下原裝個嗰換唔換到膠條,我自己動手,感覺難度唔高,