俾人撞保險點跟?

話說我泊左架車喺屋企樓下標位。正當工人幫我落去入標時,睇住前面架車倒後直接撞落我車頭(佢個尾轆都入埋我個位)。工人緊係立刻打俾我,而且咁岩有警車,對方就自動叫警察開case。

咁對方一開始就已經話要claim保險,唔私了。我唯有直接揸去寶馬報價。寶馬check完車就話單看外表同泊車sensor壞左都要3萬幾。之後打開頭蓋,發現入面都有d接駁位斷左,個維修員就話要放喺度拆左個車頭先可以確實報價。佢咁講我預佢起碼5皮。

我個問題係,錯就肯定係對方架喇,但係對方堅持claim保險,咁即係要上庭。咁樣一拖,起碼要10個月d錢先到手。如果我要e加整車,係咪即係要自己出左先?到時保險會唔會賠唔足?

最後有無人試過向對方追討維修費用既利息?

話說我泊左架車喺屋企樓下標位。正當工人幫我落去入標時,睇住前面架車倒後直接撞落我車頭(佢個尾轆都入埋 ...
milkycloud 發表於 2017-3-1 22:33

搵公證行,公證行會知道所有事情點做。。。
可以claim埋無車用租車損失,自己唔識攪就搵相熟車房介紹公證行去處理所有野。

如果有全保,可以先claim自己保險公司,
然後保險公司會替位claim返對家。

搵公證行,公證行會知道所有事情點做。。。
可以claim埋無車用租車損失,自己唔識攪就搵相熟車房介紹公 ...
archy 發表於 2017-3-1 22:43

我有問過自家保險(全保),佢話我claim自己份保險有可能影響ncb。。。係咪架?
邊間工正行好呢?

我有問過自家保險(全保),佢話我claim自己份保險有可能影響ncb。。。係咪架?
邊間工正行好呢? ...
milkycloud 發表於 2017-3-1 23:10

1.係味要自己出左先
唔一定,你可以叫公正行/車行驗左傷先,順便問一問佢地程序上仲渣唔渣得
(我朋友新年俾人撞左,門都關唔到,最後佢擺低左架車響車行。車行等警察/保險通知至開工整)
不過佢係幾個月新車,應該賠得足,唔知樓主車齡,有機會扣折舊。

2.CLAIM冇車用
可以 但通常有上限 可能只係得幾日至一個星期(要問返你保險)

3. 影響ncb
交通意外好似係會暫時扣起左你ncb,但如果最後查明左唔關你事,咁就會放返你原先既ncb數目

總之撞左就係煩 唉!

邊間工正行好呢? ...
milkycloud 發表於 2017-3-1 23:10

據我所知,只要最後證實唔係你責任,係唔會影響續保NCB,
當然你最好問返你間保險公司。

如果對家認晒,唔洗上庭唔洗分擹責任,file close時一般係唔洗扣ncb.
但就算Claim全保,你都係自已拎錢出黎先多,特別返廠扣折舊都會蝕一筆。

1.係味要自己出左先
唔一定,你可以叫公正行/車行驗左傷先,順便問一問佢地程序上仲渣唔渣得
(我朋友新 ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2017-3-2 00:07

真係要問下你朋友最後Claim唔claim得足,新車落地打八折唔假得晒,部分情況真係會賠唔足。

如果對家認晒,唔洗上庭唔洗分擹責任,file close時一般係唔洗扣ncb.
但就算Claim全保,你都係自已拎錢出黎 ...
worldcat 發表於 2017-3-2 10:55

死車泊錶位無司機上乜庭??? 死車有乜責任???

死車泊錶位無司機上乜庭??? 死車有乜責任???
ckkong97 發表於 2017-3-2 12:12

咪話如果對家認晒,唔洗上庭又無責任,一般都唔洗扣ncb law。
咁講有乜問題呢??

另外,只要對方唔認唔賠,咪一樣要等上庭判,關有冇人係車同泊係邊乜事。
正如你間屋無人係屋企被人爆格,間屋都無人係度,咁有唔洗上庭?

咪話如果對家認晒,唔洗上庭又無責任,一般都唔洗扣ncb law。
咁講有乜問題呢??

另外,只要對方唔認唔 ...
worldcat 發表於 2017-3-2 14:00

撞死車,死車果邊唔洗上庭,就算告都係交通告對家;唔同兩車撞,兩邊都有司機,被告果邊唔認咁被撞果邊個司機就要上庭啦