[維修] VW 舊車保養6折, 去唔去好?

www.goo.gl/Q4KSGi

聽好多傳聞都係話麻麻地, 係唔係伏?

其實唔明佢6折係咩意思

我出面換波箱油900, 機油550

唔通佢又比到6折?

係佢概定價6折比你,一般regular maintenance應該$4000-$5000左右,只包換油,check車,吉電腦同visual inspection.  如果見到有問題或者其他消耗品到期會另外報價比你,都係打6折,不過就算6折左應該都係貴過外面。如果你無相熟車房或者想番去原廠做一次順便睇番車以前概記錄咪番去羅,2千蚊左右都吾係貴

原廠保養只2k,可以點伏

我部車剛剛到第6年,對上一次係2016年4月做最後一次原廠驗車(五年保),應唔應該做一次驗車??我由上年4月去到今日部車只行了1700公里左右。

原廠保養只2k,可以點伏
nganshiu 發表於 2017-3-22 09:02

聽講整得好差, 越整越壞, 整錯野之類...

聽講整得好差, 越整越壞, 整錯野之類...
gn01119056 發表於 2017-3-22 10:38

你甘講,5年保果到更慘啦。。。

你甘講,5年保果到更慘啦。。。
btgirl1231 發表於 2017-3-22 11:16

我自己未試過, 所以問下有無人有經驗

其實唔止VW, 聽聞好多原廠維修都係麻麻

我部車剛剛到第6年,對上一次係2016年4月做最後一次原廠驗車(五年保),應唔應該做一次驗車??我由上年4月去 ...
btgirl1231 發表於 2017-3-22 10:38

你都過晒保養,返廠都冇意思不如出街整。

我部07年車,一路都係每年返去一次,順便做埋政府驗車。我覺得無話好唔好,總之年內無事無幹,未曾入過廠。價錢方面,今年折實埋單$18,000。

我部07年車,一路都係每年返去一次,順便做埋政府驗車。我覺得無話好唔好,總之年內無事無幹,未曾入過廠。 ...
ckshum 發表於 2017-3-22 12:24

請問$18,000 整左啲乜?