[零件配件] 收音機收得好差

換左架二手tiida 2010
不論原先車主個日本車機定我之後換左個山水車機 收音機都收得好差 我係青衣同柴灣都收得一個台 係龍翔道好少少 收到幾個 但行多陣又會得番一兩個台 基本上FM 881 903都收唔到 多數係收到997同港台10x
已經換過條天線都唔得
加個放大器有冇用?
Thx

via HKEPC Reader for Android

是否原車收音機天線有問題?建議先排除及維修好才考慮放大器。

我試過淘一些有源汽車收音機放大器,裝完和無裝分別唔大。不過可能是原本訊號已夠,我seafood 痕。

睇睇部機同天線是否連接好,有可能這條線出事。。。

喵oo 發表於 2017-3-30 07:38

甚至只是鬆了插頭

天線位附近有車cam?

喵oo 發表於 2017-3-30 07:38

是否原車收音機天線有問題?建議先排除及維修好才考慮放大器。

我試過淘一些有源汽車收音機放大器,裝完和 ...
chanzilla 發表於 2017-3-30 07:08

甚至只是鬆了插頭

chanzilla 發表於 2017-3-30 11:14

明白
咁我試下跟一跟條線先

唔識跳台?
Soxan 發表於 2017-3-30 11:59

佢完全search唔到台 多數得港台10x

天線位附近有車cam?
lyh1993 發表於 2017-3-30 13:51

我有裝車cam 但我唔知天線位係唔係附近
如果係可以點搞
thx

唔識跳台?
Soxan 發表於 2017-3-30 11:59

應該係好似我咁 . . . . 轉咗新天線都係SEARCH 唔到. .. 揾到又沙沙聲.  . .煩到暈

問過一啲玩開o既. . .都話換機頭會好啲 . . .煩

回覆 9# killer_queen
如果天線本身唔得換車機唔會太有用,除非大陸機