[開箱] Philips SPA7380 型格重炮開箱(最後更新!)

屋企用左8年o既 P4電腦終於都退役la, 換完新機望住一樣用左8年GE同不知明牌子SPEAKERS,風塵僕僕GE佢大聲少少會沙之餘有一邊仲時不時唔出聲. 橫掂都係換埋SPEAKERS.睇左一輪,最終揀左哩隻Philips SPA7380.因為本身鐘意打機同聽開歐美POP 快歌,想揀隻BASS勁少少GE, Philips SPA7380啱晒心水又啱budget,個樣仲好型仔添.

一、產品規格
• Name: Philips SPA7380
• Frequency range: 20Hz-20kHz
• Input impedance: 20Kohm
• Output power in total: 60W
• L/R channels output power: 14W x2
• Subwoofer outputer power: 32W
• Power: 220V 50Hz
• Signal/Noise ratio: >75dB
• THD:  <1%

二、產品外觀
去相

包裝箱

60W output + SPD(sound purification duct)

行貨12個月原廠保養

配件唔多一set speakers +說明書

IMG_20120727_195556 (Small).jpg

產品序號

Woofer正面

Woofer左側面也有輸出口

IMG_20120727_195632 (Small).jpg

機背

Bass強度可供調校

左邊speaker 有philips字樣

右邊speaker背面

有音量調節器方便用家調節音量

全家福,紅黑配搭好鐘意

上機 屋企空間有限 亦係揀2.1ge原因

三、音樂 遊戲 試聲

LMFAO - Party Rock Anthem

一首節奏強勁ge party song. Bass方面表現唔錯,而且好夠聲,我開音量唔夠一半已經好大聲

Adele - Rolling In The Deep

Adele出名好聲,哩隻歌音域又夠寬,由低音到高音都有,最啱用黎試聲
低音都係好得,高音亦有唔錯表現!
不過中音有D太實,唔圓滑,可能因為買返黎仲未煲過,煲完之後應該會有所改善

Diablo III

話晒都係Gaming Speakers,遊戲方面真係比到我驚喜
打鬥ge音效好震撼,尤其係d爆破聲,尤如感受到地面都震埋咁

Battlefield 3

雖然哩隻只係2.1speakers,但係立體感好好.
一如所料,槍聲和爆炸聲好震撼,尤如置身戰場

Sleeping dogs
鐘意打機ge朋友應該都留意最近好HIT既新game大作--Sleeping dogs
一隻以香港為背景RPG,我當第一時間為大家送上評測

雖然只有2.1,但係立體感都唔差,音效比現不俗.
遊戲入面有好多廣東話歌同粗口,好有親切感.
用Philips SPA7380聽更加字字字字鏗鏘

再以軟件調校音效,可以令Philips SPA7380發揮最高效能

四、總結

作為一款Gaming Speakers,係遊戲音效和爆破表現真係唔錯

尤其係槍擊和爆破ge表現特出,立體感亦好好

聽一d Bass重ge歌亦有唔錯ge表現

高音方面亦夠清晰唔會有刺耳感.

作為遊戲和pop song愛好者,Philips SPA7380的確係一個好選擇!

佢ge外型亦係我選擇佢ge原因.紅黑配搭,影真型格!

女聲方面雖不及低音特出,不過不失,清晰度倘算足夠,相信煲完機後會有所改善.

仲有個woofer同speakers條線唔唔係好夠長,我個woofer攞枱底speakers攞枱面都係啱啱夠長

想買ge朋友要留意下.

每個人感受都唔同,speakers唔會直接有數據跑分,一切都係靠自己耳朵感受!

真係想買ge朋友不坊去埔頭直接試聽下

十分滿分我會比九分,因為自己都鐘意打機同聽快歌,Philips SPA7380啱晒我

-----------------------------------------------------------------------------------------------

後加、
煲機後評測感想

終於親放假有時間為Philips SPA7380煲下機.E家d聲好左好多.

未煲之前主要靠個woofer有震撼低音,左右喇叭音質有D實,未能完全發揮效能.

煲機後左右喇叭有明顯改善.d聲圓滑左好多.

E家高音女聲都好滿意

回復 1# 飛云123

多謝ching分享.....打機試聲效果期待中

回復 3# patrick198

今晚返去試

回復  飛云123

多謝ching分享.....打機試聲效果期待中
patrick198 發表於 2012-7-26 10:05

己加入音樂遊戲測試

多謝ching分享

多謝CHing
我中意佢套色

how much

how much
yoimcalvinn 發表於 2012-7-28 21:19

官方定價$699

有得唸