類似 win8 app/touch screen 介面的 linux

請問邊隻會有? Ubuntu 得唔得? thank

gnome3, kde 4.7 (plasma), unity, android ?

不用抄M$的界面, 免得給人用盜用其patent告!  linux自己自己可以做得更好更靚. 如iphone/ipad/andriod 有flipboard, 遠勝幾年前設計的metro UI.
若樓主不是受薪打手, 你會贊同不倫不類的metro UI,  它不是為傳統 mouse/keyboard用家而設計, 但又遠遠不及iphone/meego/...的高親和性的touch screen 界面, 末落中的Blackberry 10都有新virtual keyboard, 很有心思地放置把選字 於keyboard之間, 極方便也.  
現時的Metro UI只是虛有其表, 若要滿足預計全球99%PC億計用家的基本要求, 這UI遠遠不能達標.

有玩開ubuntu的, 都知這unity的事情吧, 相信很快會歷史重現於M$ windoz上吧.

不用抄M$的界面, 免得給人用盜用其patent告!  linux自己自己可以做得更好更靚. 如iphone/ipad/andriod 有flipboard, 遠勝幾年前設計的metro UI.
若樓主不是受薪打手, 你會贊同不倫不類的metro UI,  它不是為傳統 mouse/keyboard用家而設計, 但又遠遠不及iphone/meego/...的高親和性的touch screen 界面, 末落中的Blackberry 10都有新virtual keyboard, 很有心思地放置把選字 於keyboard之間, 極方便也.  
現時的Metro UI只是虛有其表, 若要滿足預計全球99%PC億計用家的基本要求, 這UI遠遠不能達標.

有玩開ubuntu的, 都知這unity的事情吧, 相信很快會歷史重現於M$ windoz上吧.
erickleung 發表於 2012-5-16 12:51

係想講乜同 Linux 相關 ?

linux自己自己可以做得更好更靚
erickleung 發表於 2012-5-16 12:51

如果你有隻手用得, 開到 browser, 去到 youtube, 去 youtbue 睇下  windows aero 之前既 compiz

Linux 有 accessibility 搵你個人合用

Good luck.

以前部分 distro 做到 windows look-a-like 係佢地既苦心, 想有人用更好既 free OS.

thank first
其實係有隻 touchscreen mon 用o黎睇相, 想知道有無 OS 可是做好似 ipad o甘掃o黎掃去又唔洗自己搞o甘多o野.

thank first
其實係有隻 touchscreen mon 用o黎睇相, 想知道有無 OS 可是做好似 ipad o甘掃o黎掃去又唔洗自 ...
martinnitram 發表於 2012-5-18 23:25

你等 Android for x86 好過啦
Linux 既話, 你當砌 lego 咁自己砌個出黎就可能得既, 但係值唔值就另一回事

compiz 唔係果D介面
UBUNTU個unity係70%符合樓主所講果D野啊
UBUNTUFORANDROID就更加TIM <--未出

thank first
其實係有隻 touchscreen mon 用o黎睇相, 想知道有無 OS 可是做好似 ipad o甘掃o黎掃去又唔洗自 ...
martinnitram 發表於 2012-5-19 00:25

更好玩係有個叫菊花的語音操作, touch screen 唔夠好玩

kiku