[操作疑難] 有沒有可能在我的UPNP電視看HKTV?

HKTV就開台,我都試過用VLC去睇測試訊號

我可以用我部手機UPNP到電視睇片

但係VLC暫時不支持UPNP RENDERING,有什麼方法可以將訊號發到電視呢?

謝謝

UPNP 只係一個 network standard 啫,背後應該係 DLNA? 咁你應該搵下點樣用 VLC 將條 stream 出返 DLNA 去電視~

UPNP 只係一個 network standard 啫,背後應該係 DLNA? 咁你應該搵下點樣用 VLC 將條 stream 出返 DLNA 去 ...
lazyfai 發表於 2014-11-10 16:44

VLC能找到DLNA SERVER,但找不到DLNA CLIENT

VLC能找到DLNA SERVER,但找不到DLNA CLIENT
umvue 發表於 2014-11-10 19:34

訊號發到電視, 你正係需要DLNA Server

訊號發到電視, 你正係需要DLNA Server
KinChungE 發表於 2014-11-12 01:43

VLC不是DLNA SERVER所以做不了我想做的效果

VLC不是DLNA SERVER所以做不了我想做的效果
umvue 發表於 2014-11-12 05:22

試下PS3 Media Server
不過真係唔知點收完data再stream翻出去

android phone/tablet hdmi --> tv

or wait for Nexus Player about $8xx