[已解決] Linux真的不能透過瀏覽器閱讀live.com的電郵嗎?

在Ubuntu的電腦,不論使用Firefox還是Chromium,登入live.com後均顯示空白頁面,即是無法閱讀live.com的電郵,但手動瀏覽onedrive.live.com卻顯示正常。Windows的Firefox和IE並沒有這樣的問題。

我日日都係咁做,firefox / chrome 都冇問題,乜都唔駛改,Fedora/ Ubuntu 都得。
你試下直接去 www.outlook.com

我日日都係咁做,firefox / chrome 都冇問題,乜都唔駛改,Fedora/ Ubuntu 都得。
你試下直接去  。 ...
lazyfai 發表於 2015-5-19 08:09

登入後直接瀏覽outlook.com,仍是不行,顯示空白頁面並嘗試連接bay169.mail.live.com;修改瀏覽器的user agent也是不行。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔關User agent事,不如你LOGIN之前,開個F12睇下佢有冇咩 error?

你用咩 version?

你用咩 version?
bodybra 發表於 2015-5-20 11:36
Lubuntu 14.04

唔關User agent事,不如你LOGIN之前,開個F12睇下佢有冇咩 error?
lazyfai 發表於 2015-5-20 10:22
好像沒有錯誤,從連接不到bay169.mail.live.com,可能是SSL/TLS的問題。

check多2樣嘢:
SSL 同時間都好有關係,你睇下你個鐘會唔會快/慢咗好多,例如快/慢 10 分鐘
試下用 Private mode / 私隱模式入

我用 Debian 8.0 行 LXDE, 用 iceweasel(firefox) 31.7 入到 live.com