好似好少人用open media vault?

不如你推介下可以點玩....
又有咩插件推介下...有咩工用...有咩用途.....

freenas 唔係更好咩?

how come?

btw, 佢有 zfs plug in.

但好似都係比較 新..... right?

thanks.
leonlai7891 發表於 2015-12-5 17:42

我用緊,hold緊黎用ftp,smb,,owncloud.套野真心穩定好用只要用佢原本plugin既話,因想有web管理及free授權(公司用),行左3個月好穩定,主儲存用4x2tb行soft raid5,速度有過百mb,owncloud用單hdd另外儲存再加usb外置hdd做backup,用佢本身功能同官方plugin無投訴,但如你加第三方list就閣下自理。原生只有ext4,xfs較為可惜,如有btrfs就更好,open source既nas os試晒,呢隻係效率最好,最易管理。

how come?

btw, 佢有 zfs plug in.

但好似都係比較 新..... right?

thanks.
leonlai7891 發表於 2015-12-5 17:42

zfs唔係原生野,有信心出事整得掂就用,我owncloud接緊過百客戶端都無問題,當然都係細file先掂,幾gb,owncloud要攪成晚先掂,個io waiting超高100%full load,我裝好有4gb散資料做同步要一晚時間,但同步完改野加野減野就完全無問題,只要唔係同一時間大數據同步就可以,當然我部機只係一般pc.要玩cloud真係要server級別。。。

zfs唔係原生野,有信心出事整得掂就用,我owncloud接緊過百客戶端都無問題,當然都係細file先掂,幾 ...
valleybok 發表於 2015-12-6 01:11

更正返係40gb散資料係第一次裝好做同步要一晚時間

所以我呢家大file會放ftp/smb,細file會用cloud

freebsd vs linux....
leonlai7891 發表於 2015-12-6 01:18

freebsd based係io方面比linux慢

更正返係40gb散資料係第一次裝好做同步要一晚時間

所以我呢家大file會放ftp/smb,細file會用cloud ...
valleybok 發表於 2015-12-6 01:24

ftp方面放左都有3tb資料