有冇高人用緊Ubuntu 16.04 解答疑難

聽講話1604不支援AMD視咭,點算?
1604唔用ibus,如何用倉三倉五粵拼?
以前有個HKLUG,而家冇哂人,個網仲係2012年資料,咁邊度有得問人討論。
XP 及  Vista 舊機, 升上win10 即死, win7又瓜緊, 咁用邊隻OS好呢?

你管它旁聽道說的,親眼見為實。裝個Live USB試用,立刻就知道支不支持AMD。

再不是自己手動update kernel....4.7.2  好似已支援....(我本身未試過...我用n卡....)

1. duno
2. ifcitx?
3. ubuntu forum (chi or eng) if more formal
4. win7

1. 通常被詬病嘅係硬解, 其他嘢其實唔會有咩大問題。想知 work 唔 work, 用 live usb 試一次就知。至少你會知道個 opensource driver 係未 support。我反而試過 nvidia 個 opensource driver 唔 support 張卡唔可以 gui installation..
2. 可以用 gcin,但係你如果初初用 linux,我建議你唔好攪咁多,用住 ibus 先,ibus 都可以用到倉3倉5

1. 通常被詬病嘅係硬解, 其他嘢其實唔會有咩大問題。想知 work 唔 work, 用 live usb 試一次就知。至少你會 ...
untvb 發表於 2016-8-26 08:41

人地ubuntu 由 ibus 轉去 fcitx wor,
你........ (在下不敢言)

fcitx 一樣有 cangjei3 cangjei5

後邊我無用過, c  hing 可以自己搵下.

另外 好多問題其實 google 下就有,

ubuntu forum 也大把 務實 建議.

人地ubuntu 由 ibus 轉去 fcitx wor,
你........ (在下不敢言)

fcitx 一樣有 cangjei3 cangjei5

...
ldederick 發表於 2016-8-26 17:41

多謝你解答,我知Google及ubuntu forum 有大把資料,但可惜全英文,一來對Linux陌生,二來仲要英文,
而台灣網就不合港人經驗,所以難難難。
以Ubuntu forum為例,入到去LoCo/Hong Kong Team ,最新在頂之帖係2013年,
即根本冇港人去啦!情況如同HKLUG的人都在2012年人間蒸發咁,
咁新手就唔知點算!
師兄你所講的Ubuntu forum係唔係以下那個呢?若有其他好嘅香港網,請介紹
https://ubuntuforums.org/forumdi ... 10165f86ad09444a951
頂帖2013年回覆:大陸數碼電視手指問題,!!!!現2016...!!!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用過R280x 入 ubuntu , 都不知幾順。
AMD 有出LINUX DRIVER 呀

回覆 2# Nomadic

我都認為用USB試左便知龍與鳳

多謝你解答,我知Google及ubuntu forum 有大把資料,但可惜全英文,一來對Linux陌生,二來仲要英文,
而 ...
Yessmann 發表於 2016-8-26 18:35

教識 徒弟 無 師父 wor.

sor.. joking...

http://forum.ubuntu.org.cn/viewforum.php?f=48