[操作疑難] 有無 CPU, board 同OS 都係open source 的物體? portable 更好.

check 左,

rasberry pi 一類野其實用ARM,
CPU 唔係 完全open source.
(你買 IP right, 簽左NDA, 佢就比你看.)

我係想要 open hard ware 個concept,

CPU to xx IC 都係 open source,
OS 又係 open source o既.

唔知有無人有留意過呢?

thanks

回覆 1# tyleland

我亦留意open source hardware and software, MIPS CPU是open source, 所以Richard Stallman用的CPU核心都是MlPS, 他的notebook是用中國龍芯CPU的Lemote Yeeloong, OS是gnewsense linux, 我亦支持open source的, 所以我將主系統改為FreeBSD幾年了。

回覆  tyleland

我亦留意open source hardware and software, MIPS CPU是open source, 所以Richard Stall ...
unixman 發表於 2016-10-10 01:57

MIPS 應該都係可licensing 而唔係open source.

如果open source, 大陸唔洗後來買番個 IP license.

MIPS 應該都係可licensing 而唔係open source.

如果open source, 大陸唔洗後來買番個 IP license. ...
ctracy 發表於 2016-10-10 03:50

Open-source不代表free, 最佳例子如uCOS-II, 它是open-source但不是freeware。 介紹另一open-source hardware and software就是劍橋大學的BERI:

http://www.cl.cam.ac.uk/research/security/ctsrd/beri

arduino circuit board 好似係開放版權的。人人都可以抄個circuit 來生產compatible arduino board

如果open source, 大陸唔洗後來買番個 IP license. ...
ctracy 發表於 2016-10-10 03:50

唔係啩!上個月尾去會展高科技展, 睇片介紹話龍芯同天河都係自主研發。 同場啲老友記都話頂瓜瓜

唔係啩!上個月尾去會展高科技展, 睇片介紹話龍芯同天河都係自主研發。 同場啲老友記都話頂瓜瓜 ...
rhino 發表於 2016-10-10 21:34

算la,

大陸幾強大其實都唔關香港人事.

大陸射核彈又唔會問過你香港人,

人地射大陸更加唔會問你香港人.

香港人... 更似在黑社會度租左間劏房?

回覆  tyleland

所以Richard Stallman用的CPU核心都是MlPS, 他的notebook是用中國龍芯CPU的Lemote Yeeloong, OS是gnewsense linux...
unixman 發表於 2016-10-10 01:57

咁好似為Open Source而Open Source

咁好似為Open Source而Open Source
望月小妖 發表於 2016-10-11 17:15

richard stallman 係 勁 paranoid,

唔用 mobile o個種人.

snowden 見到佢都要行開d o個隻.......

RSM website...

白底黑字, 無decoration.
好似用LaTex? alike 打出黎.

根本同 56k 上網先生差唔多.

btw,
FSF 推出左 libre x200.

BIOS 都變左 FOSS,
根住佢地己經覺得經天動地.

根本好似有人入左山洞住咁. @@