我的LFS

https://github.com/NomadHK/salt

純手工安裝linux
重要嘅係學習過程 結果反而係其次

好多年前玩過 真係boot 到login 就算了

deleted.

好多年前 係講緊應該都有7,8年了
個時一邊用desktop 睇doc 一邊係notebook 到做
只係LFS 都搞左足足20個鐘啦

雖然我未做過blfs
但我唔同意"lfs 只係穿了鞋"
我會形容 lfs 係地基
blfs 反而只係上面嘅建築 係重複而單一嘅動作 真實情況都係用"預製組件"多
我覺得真係用到先學啦

比起blfs  我對clfs 更有興趣 (別一種地基?)
但係clfs 進度好慢
clfs Embedded 仲未有正式Release

其實比起我做個時
lfs 新版本用左systemd, udev 個堆野
可能我 out 左都唔定
遲d 有時間做過都唔錯嘅
但應該都係當學習過程
日常我都係用反archlinux 啦

deleted.

有趣有趣, 好多年冇玩LFS, 人大咗真係冇咁有空...
如果要 build from source 我而家會揀 Gentoo 搞下 make.conf 算架喇
仲有應該會由 stage3 開始, 以前就會 stage1...

Kernel更新至4.7.9,加裝了Inkscape。Inkscape新版本(0.92)即將發佈。下月初Curl將發佈重要安全修補,用Transmission的朋友要注意。