求幫忙,電郵伺服器,不識設定

幸運地我已設定好WEB 在 cloudflare, 但電郵伺服器部份不識,可否各位師兄幫忙,在 ubuntu server 14.04 的 postfix and dovecot,能發送外部電郵,如何設定? 請告知詳情。在cloudflare 已經設定。不知是否正確。因為外間好多不同設定。 謝謝!

問題太空范, 唔知你邊樣野唔識
如果全部野都唔識的話, 請去youtube搵

留意, 家用internet係唔可以直接smtp port 25 send email

回覆 2# KinChungE

多謝你回覆,我係家用寛頻,但我透過cloudflare去設定電郵,因為我在HKDNR登記了網名,並設定了細的伺服器,網站已設定好,但電郵伺服器未搞好,另外,我已睇過YOUTUBE好多段影片,段段不同,難已找得到,相關網站又不同。
你們可否在youtube或其他相關網站 Link給我參考?謝謝你們幫忙!

回覆  KinChungE

多謝你回覆,我係家用寛頻,但我透過cloudflare去設定電郵,因為我在HKDNR登記了網名, ...
pat515hk 發表於 2017-2-27 14:10

家用寬頻唔使諗, ISP block port
要商業寬頻先得

回覆 4# KinChungE

知道了,謝謝!
還有一個問題,點解可以收到電郵在伺服器呢?用自己的網名。

知道了,謝謝!
還有一個問題,點解可以收到電郵在伺服器呢?用自己的網名。 ...
pat515hk 發表於 2017-2-27 14:19

家用ISP block outgoing, 唔block incoming
原因係唔想你send spam mail

回覆 6# KinChungE

多謝你!已死心

多謝你!已死心
pat515hk 發表於 2017-2-27 15:02

最簡單方法:
租個linode / digitalocean / amazon lightsail vps黎玩

回覆 8# KinChungE

但想用番我個網名,也可自己控制網站

可以用返 isp 個 smtp gateway 出, 要  login 返自己個 a/c ..
但要 make sure 自己部機 set 好唔好變左 open gateway 比人用黎 spam ...