一個電源線的故事

見大家討論電源線討論得咁開心,
講個關於電源故仔俾大家聽下。

話說無間道年代認識了一位新晉HiFi發燒友,
佢當時用緊器材普普通通,膽前石後法國喇叭,
但去到佢屋企好奇怪,佢全部都係原裝電源線,
於是多口問句啦,原來佢係中電工程師,
佢話電學上只有分通唔通電同負荷夠唔夠,
理論上條條線都係一樣唔會有分別。

於是我們一行幾條友話不如下次同你玩個遊戲,
過了一個星期我們帶了一條電源線同一個拖板再去,
大約聽了半小時我們叫屋主出房等等,三分鐘入返房再聽,
佢入返房部機一開聲佢已經O晒咀,問我地究竟攪過D咩?
我地叫佢自已睇,佢話一個拖板一條線就可以改變咁大?
跟住重試俾佢聽條電源線係唔同位置會有唔同表現。

自始之後佢就開始玩電源,聽聞最後佢玩到登峰造極,
獨立三相電就唔洗講,連地線都要自己種條唔知咩銅。

故仔就講完,信不信由得你,大家可以當我吹水佬。

好多人都係要見過聽過先信
講真如果你未試過都未必信啦
不過問題係有d人太執著唔肯去試啫

原帖由 =0=......haha! 於 2009-8-29 02:56 發表
好多人都係要見過聽過先信
講真如果你未試過都未必信啦
不過問題係有d人太執著唔肯去試啫

我知你其實講緊我
我以前都係唔信....點知有日身痕, 心諗輸哂幾舊水, 買些一呎25蚊貨仔~diy兩條咪試下囉...蝕極都有兩條電線...
點知一試...哇~dac效果唔算明顯, 但av-amp效果先至真係叫起死回生....
之後連拖版都改埋~

究竟堅定流...自己咪試下囉~

原帖由 anglewave 於 2009-8-29 03:16 發表

我知你其實講緊我
我以前都係唔信....點知有日身痕, 心諗輸哂幾舊水, 買些一呎25蚊貨仔~diy兩條咪試下囉...蝕極都有兩條電線...
點知一試...哇~dac效果唔算明顯, 但av-amp效果先至真係叫起死回生....
之後連拖版都改埋~

究竟堅定流...自己咪試下囉~

緊係唔係啦....點會呢
至少你宜家已經信左啦

玩得電源,有無玩埋 Balanced Power? or Power Regeneration?

原帖由 Deathnote 於 2009-8-29 19:17 發表
玩得電源,有無玩埋 Balanced Power? or Power Regeneration?

Balanced Power / Power Regeneration
唔識係咩,請高人指教。

原帖由 arrychiu 於 2009-8-29 19:28 發表

Balanced Power / Power Regeneration
唔識係咩,請高人指教。

o... sorry, 今日夠鐘收工,今晚再吹過。係 Google search 一吓 "Balanced Power" 或 "Power Regeneration" 會見到很多資料。 

一般住宅無得獨立三相電喎

原帖由 已故 於 2009-8-29 21:36 發表

well,  聽呢師兄講,睇點申請,係有得攪的。

原帖由 已故 於 2009-8-29 21:36 發表

經咗隻大環牛.
有隻hi end 碟.有佢張相太極標誌.