關於:DIY 低音箱 + amp

早幾日睇到 D 舊帖,見到 D 迷你 amp ( TP40 ) 話 D 音幾好,
但係唔知 可唔可以 當低音 amp 推 喇叭、會唔會有第二 D 揀?

av amp 低音訊號去  -->  TP40 --> 單/雙 8寸 低音喇叭    出唔出到低音呢?

用 amp 後 雙 8寸 駛唔駛加 低音分音器 ?

全部都係 N年 前器材
yamaha rx-v430 av amp
kenwood s-7m  8寸喇叭 6Ω MAX80W <--- 會唔會唔夠力推?

希望大家明我想問咩 ~
thank ~

如果係preamp輸出就唔洗
因為佢已經同你做左分音

回覆 2# 的帖子

例如:用左 TP40 之後唔駛加  
定、av amp 之後唔駛加?

thank ~

你果對kenwood 係hi-fi 喇叭黎 , 部t-40得15w,未必夠力推,用黎做返前置啦
正正經經買隻超底仲好

原帖由 lvho 於 2009-8-29 06:05 發表
例如:用左 TP40 之後唔駛加  
定、av amp 之後唔駛加?

thank ~

av amp 之後唔駛加
因為av-amp個preout會同你分左音
btw點解你唔用av-amp直接推?

原帖由 普羅 於 2009-8-29 12:00 發表
你果對kenwood 係hi-fi 喇叭黎 , 部t-40得15w,未必夠力推,用黎做返前置啦
正正經經買隻超底仲好

因為我屋企太多喇叭、對 kenwood 放左係床下低、以經比我做左低音、
不過係完整成個箱、
想睇下有冇一 D amp 或者 後級 可以比 淨低音用。
如果搵到我打算將對 kenwood 解體、會做 兩個 2路前置 同 低音炮 。

thank ~

原帖由 =0=......haha! 於 2009-8-29 14:27 發表

av amp 之後唔駛加
因為av-amp個preout會同你分左音
btw點解你唔用av-amp直接推?

推得到嗎?低音訊號線 去喇叭?夠力嗎?

thank ~

原帖由 lvho 於 2009-8-29 15:52 發表

推得到嗎?低音訊號線 去喇叭?夠力嗎?

thank ~

你部av-amp冇後級咩?

回覆 8# 的帖子

坦白講、真係唔知有冇 ...

thank!

其實家庭音響冇呢類型既 amp? ...  定係要好貴呢  
唔同汽車音響可以搵個 4ch amp 推 1個 或者 2個 低音喇叭!!