想問PCI Express的sound card會唔會頂住SLI/CF?

我見PCI Express x1通常夾左係兩條PCI Express x16之間,咁如果兩張display card散熱大大件,咁soundcard咪會頂住? 或者會好影響機箱通風?

soundcard會唔會被干擾得好勁?

回覆 1# 的帖子

1. 用軟橋就唔會頂
2. 你問兩樣野都極有可能發生。機會好高

家陣D卡既散熱咁大碌 邊有可能係中間插多張卡呢!?

原帖由 fathang 於 2009-9-7 19:53 發表
家陣D卡既散熱咁大碌 邊有可能係中間插多張卡呢!?

咁PCI Express soundcard咪冇乜用?

原帖由 McDullDull 於 2009-9-7 22:02 發表

咁PCI Express soundcard咪冇乜用?

大板先幫到你

原帖由 ToRoGene 於 2009-9-7 22:20 發表

大板先幫到你

但我見大板既PCI Express x 1都係兩條x16中間,咁咪又係咁

原帖由 McDullDull 於 2009-9-7 22:48 發表

但我見大板既PCI Express x 1都係兩條x16中間,咁咪又係咁

第一,PCI Express x 1 Sound Card 唔一定插 PCI Express x 1 slot,插 PCI Express x 16 slot 都得。
第二,好多板 PCI Express x 1 slot 都係喺第一條。

原帖由 NX 於 2009-9-7 23:04 發表

第一,PCI Express x 1 Sound Card 唔一定插 PCI Express x 1 slot,插 PCI Express x 16 slot 都得。
第二,好多板 PCI Express x 1 slot 都係喺第一條。

好多mb你行CF 或 SLI , x16+x16, 但當你插張SOUND CARD落另一條x16, 佢會變成 x16+x8+8, 簡接影響到VGA既效能

原帖由 chiushing01 於 2009-9-7 23:57 發表

好多mb你行CF 或 SLI , x16+x16, 但當你插張SOUND CARD落另一條x16, 佢會變成 x16+x8+8, 簡接影響到VGA既效能

一般都行到 X16 + X16 + X1,仲多數係 auto detect。插張 X8 或 X4 Raid 嗰類先會降到 X8。

原帖由 NX 於 2009-9-8 00:06 發表

一般都行到 X16 + X16 + X1,仲多數係 auto detect。插張 X8 或 X4 Raid 嗰類先會降到 X8。

以我張MB例可能有D特別, 佢4條slot pci-e, 最頂x1唔好講,  如果插滿下面三條就會自動x16+8+8, 不過你可以在BIOS改佢既