買Sound Card.....(SQ210 )

想買張Sound Card...
而家OB   ALC889A
唔知 ALC889A VS SQ210  差幾多.....睇個好多網SQ210評價好高....
因唔想太貴...過幾個月先買貴....而家想聽歌靚聲,....

-----------------------------------------------------------------
補充少少....冇錢.....300內...

---------------------------------------------------------------

聽咁多位C HUNG意見...都係講緊貴卡靚聲....我都明....我最主要問sq210買唔買得過

No offense... But what speakers are you currently using? And what audio sources you normally playback?

回復 2# b i T c h | S *

其實我唔係好識英文...都大約知知地你講咩既....

AMP:   POINEER VSX-501
    speak:   KENWOOD S-9M

下一句就........

$300內sound card真係唔係太值得投資,
之前我都係用on board ALC888,
其實唔差的, 同幾百蚊card應該有得比,
建議要換最好換>$1000的, 分別先明顯

$300內sound card真係唔係太值得投資,
之前我都係用on board ALC888,
其實唔差的, 同幾百蚊card應該有得比, ...
my_friend 發表於 2010-1-19 09:59

我都認緊呢個問題 .... 不過依家 d 好 d 既 soundcard 都要千幾 ... 用 d 平版又怕同原有既無咩分別 ... 但又怕 d PCI card 過兩年會 fade out ... 因為買張貴 sound card 都想用多幾年.

p.s. 用緊 sonic fury, 都成 5 - 6 年了, 低用!

我用sq210a比on仆好太多...仲有要你用咩聽...

我用sq210a比on仆好太多...仲有要你用咩聽...
beefung88 發表於 2010-1-19 11:48

FLAC....MP3....ON ..FOOBAR

FLAC....MP3....ON ..FOOBAR
lok0000 發表於 2010-1-19 18:04

佢應該係問你會用咩喇叭,amp果d

anyway sq210係呢到既出現率咁高,
三佰蚊點唔解唔試呢?

一張卡咁多電容係到一定好過你onbroad
喇叭唔洗靚已經聽到有分別

佢應該係問你會用咩喇叭,amp果d

anyway sq210係呢到既出現率咁高,
三佰蚊點唔解唔試呢?

一張卡咁多電容 ...
ming563 發表於 2010-1-19 22:40

哦....我在3樓已經打左.....冇諗過佢會問姐

好多謝回答...SSP仲有冇貨呢唔知,,,???

其實都可以試下 Creative 那張入門版 PCi-E X-fi

有光纖 in/out 5聲道,其實都OK,當然打機,軟解就一般般。(但是 Vista / WIn 7 都無 Dx 加速 Ccc)