(信不信由你)唔太花錢但提升不少的小MOD

近日看到網上雜誌介紹ROCKPORT入門, 都是6X萬
單元是AT, 用天仙配接線, 分音是老闆親自調試, 但完全密封
說是減少震動同干擾
無獨有偶之前ELAC有款較高級既MODEL都是密封的
而我早2個月曾經找用DUELUND電容的音箱牌子
又是用密封設計的
心想 '分音也是一大賣點, 用得天價DUELUND (比MCAP 金銀腳油更貴, 點解唔SHOW俾人睇?'

那不如我也動手一試, 那感覺是...沒有後悔的!!
而我發現, 封左電感比電容既效果更顯著!

好野當然推介俾朋友
朋友當初只試灌一邊中音的電感, 一開聲, 已經感覺聲音分析力高左, 實左 (密度高左)
之後即刻買20支熱溶膠去灌電感了

依他所言, 而家低音非常淡定, 更沉穩有力

各位想試下DIY, 又唔識焊野既可以一試
不過有樣野要留意的:
1) 好多原廠用的是環氧樹脂一類來封, 我無又只想到用熱溶膠
2) 灌左之後就無法UPGRADE電感再進一步提升了, 不過我用16AWG銅泊, 我朋友如上圖用上SOLEN, 沒打算再upgrade電感了
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

近日看到網上雜誌介紹ROCKPORT入門, 都是6X萬
單元是AT, 用天仙配接線, 分音是老闆親自調試, 但完全 ...
mike1981 發表於 2011-9-15 10:09

這應該是今星期試聽座地mega的分音。
好大個电感。

這應該是今星期試聽座地mega的分音。
好大個电感。
hon328 發表於 2011-9-15 10:22

呵呵, 係呀, 而家佢岩岩換左5000up
低音重到連BASS HEAD既佢都頂唔順
我聽晚會幫佢搞搞D吸音棉

先前因為用SOMMER接線,低音比較弱,為左滿足佢既低音,減少左吸音棉
但就令低音下潛差左 (而家大概30hz only, 未減真係可以落到底一樣)
而家正好可以加番D棉,令MEGA再潛深D

呵呵, 係呀, 而家佢岩岩換左5000up
低音重到連BASS HEAD既佢都頂唔順
我聽晚會幫佢搞搞D吸音棉

先前因 ...
mike1981 發表於 2011-9-15 10:29

我對CLAIR都是用5000up造箱內線
BASS都好好。
現正努力砌小甲,
完成小甲后
再加你給我的吸音綿來調CLAIR。

我對CLAIR都是用5000up造箱內線
BASS都好好。
現正努力砌小甲,
完成小甲后
再加你給我的吸音綿來調CLAIR ...
hon328 發表於 2011-9-15 10:42

有樣野都想提你
Clair上次用你4780某D歌有肥肥既現象,唔知用上更大力既小甲會唔會
如果會既你可以將原來棉既份量上電小磅磅一磅,再加多10-20%換我個隻

有樣野都想提你
Clair上次用你4780某D歌有肥肥既現象,唔知用上更大力既小甲會唔會
如果會既你可 ...
mike1981 發表於 2011-9-15 10:52

Clair上次用我完全庒4780未改某D歌有肥肥既現象,
用你以改的4780沒有肥的現象,
小甲應該會比4780好D。

Clair上次用我完全庒4780未改某D歌有肥肥既現象,
用你以改的4780沒有肥的現象,
小甲應該會比4780好D。 ...
hon328 發表於 2011-9-15 11:52

你快D整好佢試下啦

你快D整好佢試下啦
mike1981 發表於 2011-9-15 11:54

慢工出細貨!

落膠就有提升!?
上次MIKE兄你落完膠之後有無提升到呀?

落膠就有提升!?
上次MIKE兄你落完膠之後有無提升到呀?
keiya345 發表於 2011-9-15 11:59

你地黎完之後我都換左低音條機內線同灌膠了
提升係幾大的,空氣感,細緻度分別好大
我係成個分音都灌哂,防埋氧化,缺點當然係無得再MOD了
本來MK3係密封分音室,已經唔受單元的氣壓影響
如果你個對會更大分別