[測試] hifidiy X60 + e6 遲來的報告

e6系taobao 廣州代理買,老闆好好人,運費110人仔,2日就送到屋企

x60 其實真系幾易搞,一日就搞掂,不過D位有D緊。。。尤其系裝功放版上機箱果時,勁驚整爛隻LM4780....

小弟系菜鳥一名, 測試評語可能好粗糙... 至於你信不信, 我反正是聽了
講真, 一開聲既時候唔系好有驚喜...
高音好清 , 人聲都幾甜, 不過有D偏硬 ...
再聽一聽低音...O... :funk:  好肥, 又唔夠彈性, 量又過多... 果時真系好懷疑自己系咪隻x60裝得唔好... 之後上hifidiy forum睇post, 都發現好多人對e6既一開始既表現有D不滿.... 但系當我睇到有一個post 有人話e6要煲, 咁我就懷住失落既心情, 決定連煲成set機 10日每日8-10hrs ...
10日過後, 當我坐低試下對e6... 果下我真系有嘩一下既感覺!!!!
低音量少左,下潛多左, 最重要系彈性強左好多!!!!
中音都warm左好多~~~直頭要用打通任督二脈去形容.... (其實可能系我兩樣野一齊就生outout煲熟, 兩件野一齊進入狀態所以先有咁大分別)

E6 lee個價位真系交足功課, 對比hivi果D有源(1080, m200)真系差左好多條街.... 不過而家個人又開始身痕.. 想買小甲黎玩下...

PS. 隻x60如果開得太大聲, 右聲道會間歇性冇聲.... 系咪唔夠力? 大家有冇類似經驗... hifidiy forum都有人有同樣情況..系咪真系要幫隻LM4780搽番散熱膏?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

小弟都是e6 用家

最近有師兄砌了小甲不知道完成了沒有。
adrianmak 發表於 2011-9-17 20:57

我可以答你、、、
未完成!

e6系taobao 廣州代理買,老闆好好人,運費110人仔,2日就送到屋企

x60 其實真系幾易搞,一 ...
ArFu 發表於 2011-9-17 19:08

我見有人都係咁
可能有野駁錯?
我用4780拆天都唔會有一邊細聲左

我見有人都係咁
可能有野駁錯?
我用4780拆天都唔會有一邊細聲左
mike1981 發表於 2011-9-17 22:15

雖然4780我有搭散熱膏,
音量開到三點位拆天(扮扮聲)無事WO
有幫助散熱,但不会影响左右不平衡,
應該不并散熱膏事
查下零件有否接錯或虛焊重好。

雖然4780我有搭散熱膏,
音量開到三點位拆天(扮扮聲)無事WO
有幫助散熱,但不会影响左右不平衡,
應該不并 ...
hon328 發表於 2011-9-17 22:28

好... 不過x60上左機要拆番佢都幾煩

我台4780 長開幾年 都無呢個問題。

加分先。

先把輸出接頭左右交換, 睇睇問題是擴音機或是喇叭.
再試輸入接頭左右交換, 找出問題是內部還是外部而來.

點解會大聲有事,細就無問題?過熱都會有關

先把輸出接頭左右交換, 睇睇問題是擴音機或是喇叭.
再試輸入接頭左右交換, 找出問題是內部還是外部而來. ...
MCLL 發表於 2011-9-18 10:35

已經試左, confirm 系amp 問題....