[開箱] 雅堡 GY-9000PW 方芯銅電源線

昨天從淘寶訂購的雅堡 GY-9000PW 方芯銅發燒級電源線,今天下午終於收到了,

先去相,後感想

相比起Copper Colour的紙盒,這個鐵盒包裝更豪華,包裝連線有1.5kg.

線身很粗也很硬,check左相位冇錯

聽感:

最初貪方便把思鉑從CDP卸下換上這條方芯銅電源線,聽感分別頗大,這線速度比較慢,低音鬆容,音場不錯,力水好好,難得的是味精唔重,音色很中性,唔會有好重銅味,人聲更滑,感覺濃郁一點,而這線也是有缺點的,聲音的線條和輪廓明顯比思鉑蒙糊一點,但整體也是一條有自已優點個性的線,不會有換左好似冇換過既笑話。

最後我已思鉑配CDP、風神接DAC、雅堡接ECI-5,這樣把我手上所擁有的美式線都用在我的2聲道系統。 這樣的配搭效果也不錯,聲音比較平衡,起碼唔會聽到周身唔舒服,忍唔住要換野先安落。對將來的展望當然是希望可以為DAC找條高級點的電源線點綴一下。

對強國線個人感覺:

可能自已好彩,買回來的線整體都滿意,中伏感覺唔強,但我要強調這些線並不是全能,每條都自已的優點和缺點,質素並唔全面,要識配搭,唔好盲目跟風買入,這樣即使是窮人食緊樹皮都可以發燒玩下。

昨天從淘寶訂購的雅堡 GY-9000PW 方芯銅發燒級電源線,今天下午終於收到了,

先去相,後感想

相比 ...
rockerlam 發表於 2012-5-15 10:29

唔知點解平線總係無左個份鮮活感
中高透明度差一點
而低音又會慢一點腫一點

可惜我都係只可以玩平線

回復 2# mike1981

咁都好過玩跟機線既,睇下自已識唔識配搭了。

回復  mike1981

咁都好過玩跟機線既,睇下自已識唔識配搭了。
rockerlam 發表於 2012-5-15 10:43

跟機線我好少用啦
電源我都反而覺得唔難揀
反而係喇叭線就麻煩

Ching請問咩價位呢

回復 5# 喜喜天使

講完價700人仔包順豐運費

我試過雅寶BW-05SP 低音線 推MK subwoofer, 絕對收貨

見到ching 個post, 心思思都想試埋電源線!!

我試過雅寶BW-05SP 低音線 推MK subwoofer, 絕對收貨

見到ching 個post, 心思思都想試埋電源線!! ...
today2036 發表於 2012-5-15 13:06

Ching可否講講BW-05SP聽感? 謝!

回復 7# today2036

識得上淘寶買線後我依家就好似發現左個寶藏,老實講之前用緊唔小大廠既中低級線(價錢都要4-5k..),質素真係普普通通,咁既價錢換返黎既提升我都廢事出post害人,我依家幾乎想同所有器材黎過大換血。

回復  today2036

識得上淘寶買線後我依家就好似發現左個寶藏,老實講之前用緊唔小大廠既中低級線(價錢都 ...
rockerlam 發表於 2012-5-15 13:27

香港買線材要人工又要舖租, 係貴少少, 銅彩同雅堡香港一樣有得賣, 但個價同淘寶比真係差幾遠.
雅堡的純銀線一樣好高價性比, Ching可以試一下.