關於DAC 既疑問

想買部DAC 聽音樂, 有d問題想問:

1. 其實部DAC 自己都會發聲, 可以唔用speaker?
2. 1K 樓下會唔會同onboard sound card 冇分別? 因為未用過唔想第一次就買咁貴
3. 而家個speaker 會有干擾, 唔知DAC有冇依個問題
4. 同埋係咪用usb 將DAC 同 pc 駁埋就可以, 使唔使windows 裝driver

thanks~

回復 1# psax

1. 1 dd,有d連amp就可.
2.肯定好過onboard
3.我用緊dac就唔覺la
4. yes

我想見識下邊部dac自己識發聲

回復 3# darkfrank

好多都會轉檔個陣dao一聲 lor

全部dac都可以發聲架,你拍下佢咪有聲囉。
teac好似有隻dac連amp,咁係咪叫可以自己發聲?

全部dac都可以發聲架
wolf1983 發表於 2012-5-16 23:18

但我點都吾覺我部$ony DAS R-10有可能自己發聲囉

全部dac都可以發聲架,你拍下佢咪有聲囉。
teac好似有隻dac連amp,咁係咪叫可以自己發聲? ...
wolf1983 發表於 2012-5-16 23:18

樓主係話唔駛speaker都會發聲 所以我好好奇囉

樓主係話唔駛speaker都會發聲 所以我好好奇囉
darkfrank 發表於 2012-5-17 00:00

漏電吱吱聲唔定呢

漏電吱吱聲唔定呢
喜喜天使 發表於 2012-5-17 00:21

你地唔好咁啦

想買部DAC 聽音樂, 有d問題想問:

1. 其實部DAC 自己都會發聲, 可以唔用speaker?
2. 1K 樓下會唔會同onboar ...
psax 發表於 2012-5-16 19:15

2. 玩1k 既你預左可能soundcard重好
3. 我朋友用se200 ltd有noise轉dac一樣有
4. 唔一定, 睇設計, 呢條問題同住灣仔區既人搵幾錢一樣, 個個唔同, 不過一般係唔洗