求教:底板光纖出DAC

求教
底板Realtek光纖出sound blaster HD(本身usb連底板),sound blaster HD再rca 出Edifier S530D(原本係光纖,聽師兄話rca就會唔駛用到S530D個DAC)。
我應該選圖中邊個裝置先至可以用到sound blaster HD個DAC,而又係用底板嘅光纖訊號?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

sound blaster HD 有冇光纖input 先? 睇怕都冇啦

正正常常用sound blaster HD RCA 出把啦

sound blaster HD 有冇光纖input 先? 睇怕都冇啦

正正常常用sound blaster HD RCA 出把啦 ...
Poljot 發表於 2012-5-19 17:05

有,我就係用佢個光纖input , rca 出

在Windows 7入面,黑色一部機的icon(S/PDIF)或電視機icon(HDMI)代表數碼輸出,沒有經DAC;而喇叭icon是類比輸出,也就是將數碼訊號經DAC轉換為類比的輸出。

唔想用Edifier S530D內置個DAC應該用USB Sound Blaster HD(喇叭),而將Sound Blaster HD個Line Out(RCA)駁去Edifier S530D。

接駁應該咁
PC ==USB==> Sound Blaster HD ==RCA==> Edifier S530D

唔建議你用Realtek個光纖出去部USB DAC再出去喇叭咁接駁。

在Windows 7入面,黑色一部機的icon(S/PDIF)或電視機icon(HDMI)代表數碼輸出,沒有經DAC;而喇叭icon是類比 ...
harryytm 發表於 2012-5-19 19:13

明白哂!
專業。

明白哂!
專業。
davepoh 發表於 2012-5-19 19:28

除非你部DAC有電源輸入唔洗依靠USB供電,否則見唔到用Sound Blaster HD個光纖輸入有咩好處,因為這做法令PC到喇叭中間多左好多重野。

除非你部DAC有電源輸入唔洗依靠USB供電,否則見唔到用Sound Blaster HD個光纖輸入有咩好處,因為這做法令 ...
harryytm 發表於 2012-5-19 19:31

Thanks CHing!

當我揀 USB Sound Blaster HD(喇叭)之後, 佢無得揀44100Hz。反而喺 USB Sound Blaster HD(SPDIF)就大把揀。攪到喺Foobar一播就出error 。唔通要resampling?