一部 TV 同時使用兩個室內放大器是否可改善接收?

我住元朗村屋,本來使用舊式電視機(東芝牌 CRT),一向無需使用任何放大器也收得很清,數碼廣播(with 機頂盒)及非數碼台全部收到。

最近換了 iDTV  ,收不到任何訊號,加了一個室內放大器(高田牌 SM30),數碼台全部收到,並且非常清,數碼台只有第 12 台(亞洲台)起格,非數碼台也全部收到,但有雪花。

請教各位師兄,如果再加裝一個室內放大器(如下圖,紅色是 COAXIAL CABLE)是否可以加強訊號、改善問題?  謝謝!

(註:一向沒有使用室外放大器)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

不是加多個放大單, 是買過條大魚骨會好D.

markso0430 發表於 2012-5-22 15:41

買過條大魚骨 +放大會好D X2

markso0430 發表於 2012-5-22 15:41

魚骨完全沒有問題,昨天以 CRT 電視機試過,沒有使用任何放大器都收得非常清,數碼台和非數碼台全部收到,非數碼台的深圳台和廣州台都收得很清。

魚骨完全沒有問題,昨天以 CRT 電視機試過,沒有使用任何放大器都收得非常清,數碼台和非數碼台全部收到 ...
18146 發表於 2012-5-23 16:04

我想問下樓主你部CRT幾多寸?你部iDTV又幾多寸?

其實你住得村屋,真係換條大D,多D節數係會收得好D既

加多個放大器做串聯,你會見到更加多雪花

同埋你用緊咩線?用好D shielding既會有幫助

Beldon 1694A

回復 5# patkwok

CRT 20 吋 ,  iDTV 22 吋 ,師兄,電視機的尺寸有關係嗎?

回復 6# 18146

可能數碼電視發射站的方向和你舊時使用模擬信號的電視發射站方向不同,請重新調你的天線方向。

回復  patkwok

CRT 20 吋 ,  iDTV 22 吋 ,師兄,電視機的尺寸有關係嗎?
18146 發表於 2012-5-24 04:47

早初我唸緊係唔係因為你CRT細尺寸轉IDTV大尺寸,所以容易見到有雪花

再睇返你個POST,未買IDTV時你用機頂盒

買左IDTV之後你用IDTV個TUNER定機頂盒個TUNER?恕小弟直言,會唔會你部IDTV個TUNER QUALITY唔係咁得

樓主你元朗村屋邊頭?收開青山定係邊?小弟都係元朗人

買左 IDTV 之後我沒有用機頂盒。

回復 8# patkwok

IDTV 內置的 TUNER QUALITY  唔係咁得 ------- 應該是這個原因導致。 IDTV 是三線牌子 ,所以我想請教改善方法(不考慮換機,因為剛買)。