出氣孔響後面但無位可以點做?

事源係睇過聽過有少少想買既係 HIVI H4,其實唔係好記係個聽感,只係印像中 size 夠細之餘好似幾好聲.....師兄們專業意見呢對好唔好?

但有個問題,可能其他喇叭都會有,就係 H4 個氣孔開響後面,而我會放佢上枱面,後面唔會好多位,可以點做?唔該晒!

4吋低音姐
石屎牆離二吋夠嗱 .

事源係睇過聽過有少少想買既係 HIVI H4,其實唔係好記係個聽感,只係印像中 size 夠細之餘好似幾好聲..... ...
dls2046 發表於 2012-5-22 16:01

後面牆加蛋棉

書枱背板係木黎.....要咩 size 既蛋棉?

btw, 呢部用料得唔得?
睇網頁都係咩都捧到上天,又經典又特又新技術呀咁.......不過記得 mike 兄係話 HIVI 都可以考慮?

書枱背板係木黎.....要咩 size 既蛋棉?

btw, 呢部用料得唔得?
睇網頁都係咩都捧到上天,又經典又特又新 ...
dls2046 發表於 2012-5-22 19:46

HIVI OK啦
佢都係抄人設計
不過咁既價係抵既

外國鬼佬好鍾意用HIVI DIY
不過比起VIFA, PEERLESS, SEAS呢D差一點吧

蛋棉係SSP 買OK架啦
多與少要試
有時太多會好悶

最主要唔係氣孔問題
而係諧震
你用腳釘 (OR象棋) 墊起喇叭分別會更大

回復 5# mike1981

咁o岩執開野響某個盒度搵到兩塊咁既海綿,係之前買 TV 咭盒入面既.....

呢類得唔得?定要買專門既綿?

另外,對 H4 各有一條 RCA,要買個轉接頭轉去 3.5mm 先入到 sound card,大約買幾錢既就夠?

唔該晒!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復  mike1981

咁o岩執開野響某個盒度搵到兩塊咁既海綿,係之前買 TV 咭盒入面既.....

呢類得唔得?定 ...
dls2046 發表於 2012-5-26 18:11

ok架啦
最重要係要加幾多塊
大包圍定係少少一塊 呢d就要試下啦

唔該晒 mike 兄....

咁駁線呢?由RCA 入 3.5mm 應該買大約幾錢既就可以?我用返 H4 果兩條線....暫時未想燒線材住,想慢慢一步步黎,但又唔想俾個雞轉插浪費左對 H4....

唔該晒 mike 兄....

咁駁線呢?由RCA 入 3.5mm 應該買大約幾錢既就可以?我用返 H4 果兩條線....暫時未想 ...
dls2046 發表於 2012-5-27 01:09

最平又ok既qed 同aq都有
2xx 左右

忽發奇想....呢度 D 師兄成日換線....唔知有無 D 線放埋一二便等緊有綠人呢......