聽歌2.0喇叭求助!

本來打算AV AMP+KEF3005用作睇戲,打機,聽歌三棲之用
但從後發現套大蛋唔多夠位擺之餘連部AMP都極唔夠位 更要命的是試完KEF 3005人聲無想像中好
依家決定緊急變陣 目標轉向2.0純音樂喇叭 睇戲打機繼續用套PIONEER610
暫時目標係genelc 6010a + 牙石老虎卡stx + 4舊水線材 比本來換amp+kef5.1慳左近一半
暫定8000蚊內 師兄們有冇更好方案呢?求指教

本來打算AV AMP+KEF3005用作睇戲,打機,聽歌三棲之用
但從後發現套大蛋唔多夠位擺之餘連部AMP都極唔夠 ...
vier 發表於 2012-5-22 20:21

我來?
STX + 奧運版4780 + Clair

回復 2# mike1981
咦? 重要加前級? 唔係可以sound card直駁咩? 唔加個前級會有咩影響?

回復  mike1981
咦? 重要加前級? 唔係可以sound card直駁咩? 唔加個前級會有咩影響? ...
vier 發表於 2012-5-22 20:50

4780係合拚amp
Clair係無源

不過呢2樣有個缺點
就是要diy

但整好之後, 你原先個proposal應該可以擺埋牆角

回復 4# mike1981
diy...那很不妙 我無電工經驗 手作仔自問也很差...
個喇叭好似有d大...空間對我來說比質量更重要

diy...那很不妙 我無電工經驗 手作仔自問也很差...
個好似喇叭有d大...空間對我來說比質量 ...
vier 發表於 2012-5-22 21:27

那6010a都ok既

你可以上亦軒新店
有幾隻有源你玩
再唔係去星際都有

回復 6# mike1981
亦軒都有? OK改日上去試
星際3F今日上過去 我好似阻到個SALES玩艾風態度認真麻麻 下次扮大陸佬上去

6010A 須然話設計FOR HOME USE
但絕對係8XXX的兄弟,
只可以講所有ASUS 或 國產DAC 的機都有調音問題,根本假到爆燈卻口講細節夠。
比人玩OPAMP的音響即係騙消費者,因為OPAMP所有周邊係要配對,唔係你要轉就轉。

玩6010A 絕對要歐洲大品牌的DAC或高質音頻卡廠出的SOUND CARD,唔係變乾硬化真係睡得覺,然後你拿部古董PAN記CD PLAYER 播CD竟然好聲過ASUS就

仲有GENELEC 所有喇叭對放位都有要求,根本DMA個D SALES 連SET都唔識SET。

亦軒都有? OK改日上去試
星際3F今日上過去 我好似阻到個SALES玩艾風態度認真麻麻 下次扮大 ...
vier 發表於 2012-5-22 22:19

hollywood個間 唔係信和個邊個間

回復 8# evec
Cambridge DAC得唔得?
不過都過晒筆直