家訪@Quarry Bay

昨晚終於到了derek ching的家
先引用番佢既相片先

屋企非常令同舒服
好羨慕

ching係非常好傾的朋友
飲酒, 食野, 音響...
隨了女人之外 (因為ching 已婚, 我又就..... )
呢次吹水好愉快

係呢度亦想為ching平反
有追呢位ching的post
大家見佢換野分別唔大
可能都會問, 是否ching的聽力問題
我可以答你唔係, 相反, ching有不錯的聽力
不過在眼點係AV裡的音場定位, effect
而不是很多人看hifi的細節, 速度, 下潛, 空氣感

至於點解分唔到太大分別
主要原因有2
1) 駐波 - 低音揮之不好, 局住係廳, 大概又是40-50hz出的問題
音速在常溫都340m/s, 40hz的波長是8m多,wave的一半也有4m, 當不夠呢個距離的時候, 駐波就會出現
影響不止低, 重有中高的表現
所以簡單如STX比SE200快 (ching2張也有, 他也未必感受到, 聽來聽去低音都係有層老火湯係底, 點能比較低音快起快收?)

係我既低音如此忽悠人裡的吹水文, 都有解釋音箱設計對輸出的影響
但利弊我是沒有提及的, 有機會有寫

2) 深度不夠, 太多的toe in 令focus位係牆後, 高中低未能有足夠距離係皇帝位接合, 當4隻單元 (同軸我當2隻)未能merge埋哂d 聲的時候, 你真的認為聽到有分別?

細節同一些tradeoff的解決方法番到公司再吹, 趕番工
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1# mike1981

在說明當日幾個麻甩佬點樣慢慢試下位, 傾下計, 聽下歌仔之前
我又想撐開少少話題說一下自己的古怪要求

同很多發燒友交流中
我發覺好多人都會傾向, 音場定位有幾準, 音場有幾闊, 人聲有幾前, 甚至有些會在SPEC上看高音去到幾多Hz, 低音去到幾低

我記得有一次有網友來我家聽我DIY的音箱
其中一個COMMENT是人聲好準係中間, 聲音好離箱, 音場好深好遠, 咁窄既距離都做到係咪TUNE左好耐
當時我是不懂答, 因為我對呢D是基本要求, 玩幾百的2路音箱我也是能做到如此的, 不覺得是一件做不來的事
也沒未去到吹毛求疵的地步
反而最耐的, 是TUNE 一個歌手某一首歌既感覺, 二胡某一段MELODY的感染力, 我可是花了好多個月
買了元件不合用再拆再買, 再試再拆而去調整

在我來說, 那些是有基本要求, 但是不是最重要, 因為這些, 其實不影響音樂的感染力同表達
e.g.音場闊10% 你不一定覺得首歌好聽左
有些更在意分析力, 但很多時候在未處理好低音的BOOMING問題,
很多時候也只能談中高分析力, 但中高分析力其實還是受低音能量所影響的

那我更在意的, 認為好的音響是什麼呢?
是聲音的密度, 刻劃力, 空氣感, 開揚感, 透明度, 人聲的甜, 中低應有的飽滿, 同高中低真正全頻的高分析力,
但以上都好難用客觀標準去表達
尤其是透明度, 就好似紅酒既單寧, 沒試過如何去解釋? 試了也不懂講明

不過在我而言, 一首歌, 好似王菲係一句裡的層次表達, 高低腔, 又或是KIT CHAN副歌第二次唱帶一點哭腔感覺唱出來
甚至二胡, 小提琴拉出harmonic 的感覺
(我以前玩BRASS, DOUBLE HIGH C我可以上, 但同高手上既順滑度, 鬆容度差得遠, 好既系統應該是更harmonic, 更鬆容)
又或低頻, 我能分到是那一種, 是否能量大但鼓皮似沒收緊
聲音要淡定, 輕鬆, 能量感太緊張如何JAZZ得起?

這些一剎那TOUCH到我內心, 令我感動的感覺, 就是一套好系統了
當然和食野一樣, 我覺得四季BUFFET唔好食, 更愛洲際
喜歡HUNGRY JACKS 某一款的麵包, 但M記都食得好開心
愛MERLOT既順滑, 但幾十蚊既紅酒也沒所謂
愛上18年SINGLE MALT, 出到去仍然會點像廁所水的black label

所以我說我是古怪的

但一些基本要求, 我還是在意, 好似:
1) 系統要耐聽, 至少可以聽數小時我不累, 大聲要不吵耳, 不亂, 細聲要不悶, 因為我一得閒就有發呆的習慣, 幾小時腦袋不太運作做一些重複性的工作, 如讀書, 清潔
2) 多路系統高中低接合要理想, 不像有些音箱中間像斷了, 聲音要唔好好易分到人聲高音去左高音單元, 女低音去左低音
3) 非常抗拒箱震, "含", "宏"的低音, 成首歌完左但D低音都好似未走得哂, 我是好難投入樂器的低頻表現
4) 非常抗拒大音壓, 不是說我不愛大聲, 我在西樂團4年, 弦樂隊2年, 聽過百次演出 專業的, 或校際業餘的, 成千次校內既練習
近大鼓, 同有幾支BRASS係耳邊吹的經驗我也不少的, 雖然只是校內BAND, 也還是有好多專業樂手的CHING朋友
但好既音樂大音壓我不抗拒, 嘈音多1db我都接受不到的

回復 2# mike1981

好了, 入正題的
香港玩音響就好似影相
係要有取捨的
什麼也包進去的感覺未必最好
每一個擺位, TOE IN/OUT, 離場距離, 任何一種都有trade off的

初初的擺位, 定位是非常準的, 以AV角度, 指到粒子彈係邊, 就是這樣感覺
但亦因為太準, 而左邊係窗台, 右邊係走廊, 大家可以想像係好難將人聲SET到中間
一去到, 由於右邊TOE IN多一點, EQ較低了一點, 人聲是中間偏左了一點

離後牆是足夠, 但那樣是會縮短聆聽距離, 亦因為大幅度TOE IN左, 好似CONCAVE MIRROR
如果好似CONCAVE MIRROR擺法, 要留意FOCAL POINT 一定要在皇帝位, 或前一點
(想COVER埋皇帝位左右的話)

現在FOCAL POINT 位去左後牆了 聲音是有一點亂
而因為太近, 中高同軸, 同低音係某D歌係比較容易感受到各有各出聲, 即係未MERGE得好就到耳仔了

駐波, 反而因為低音走唔哂, 令中高模了, 同時上面既缺點都遮左唔少

箱是有一點震

結果試了以下方法, 也是供大家參考, 沒絕對準則的
1) 加了一本書在音箱頂, 令箱震少一點, 但方法不好看
2) 把音箱反而推近牆1呎左右, 因為前置氣孔, 其實唔洗留太多位, 令FOCAL POINT去番SOFA位
但同時中高指向性太強, 能量太刺耳, 不耐聽, 結果減TOE IN
這方法會令定位少了, 即係你未必聽到子彈飛當中好多個位
但感覺舒服一點
3) 低音BOOMING太強, 把海棉塞番入PORT, 變番做密封箱
因為前置每邊有2舊, 由初初的2舊塞哂到CHING想更有低音的只塞一舊

在這裡要講一講, 把音箱傾向密封箱, 因為少左PORT既輸出, BOOMING係易控制一點
但同時對AMP既推力是更有要求, 以我經驗, 合併也至少要100W先推得力
前後級, 後級有100W更好, 不然的話中高好精昕, 低音基礎會少, 好似上重下輕的感覺
但有時唔一定擺位可改善空間, 先收細BOOMING, 再用大電流一點的AMP推番低音, 可能係更好的辦法

以上方法, toe in少了, 但耳仔無俾金屬中高單元受罪, 這是一個trade off
減少BOOMING, 即係收低音, 換來中高清晰度, 又是一個trade off

兩者沒好與不好, 只有主觀取捨, 不想換AMP, 想更易推的, 只塞住一個PORT 是最省成本的
但換AMP後, 擺位又要因應再改改才好

其實, 隨了換AMP, 也可以用APERIODIC VENT既概念去修正, 不過少少DIY手作仔, 不易美觀, 所以我當晚沒提出來,
各位有興趣我先講呢種方法

Ching屋企格局同小弟差不多,也曾經考慮座地,最後放棄了,快D講埋主菜啦!

好 Pro. 好似睇緊書仔...

Mike 兄, 勁....

Mike兄努力啊,繼續幫各ching共同研究hifi問題,如果唔係太遠我噚晚可一齊家訪一下

Ching屋企格局同小弟差不多,也曾經考慮座地,最後放棄了,快D講埋主菜啦!
markso0430 發表於 2012-5-26 08:52

公司發生大鑊野,
岩岩打去鬧左個客
一陣打REPORT上來

Mike兄努力啊,繼續幫各ching共同研究hifi問題,如果唔係太遠我噚晚可一齊家訪一下 ...
喜喜天使 發表於 2012-5-26 09:58

我咪重遠?
10:40走12:30番到屋企

mike1981兄係咪得你一個家訪呀???

我始終覺得係識既、教到人先至好家訪

一般網友就唔好家訪了,始終 ...
ken16883 發表於 2012-5-26 09:13

其實無所謂既
大家交流姐, 好多野無固定答案
個人喜好比較重要吧